«Προσάρτηση κουρδικών περιοχών σχεδιάζει η Τουρκία»

«Προσάρτηση κουρδικών περιοχών σχεδιάζει η Τουρκία»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πρόταση της Τουρκίας για ουδέτερη ζώνη πλάτους 30 χλμ. ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων, καθώς όλες οι πόλεις μας βρίσκονται μέσα σε αυτή τη ζώνη». Αυτή είναι η απάντηση του Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, διπλωματικού εκπροσώπου του συροκουρδικού κόμματος PYD, στην αξίωση του Ερντογάν για ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων υπό τον έλεγχο της Αγκυρας. «Εμείς θέλουμε μια πραγματική ζώνη ασφαλείας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, με εγκατάσταση κυανόκρανων ή και αραβικών στρατευμάτων», λέει. Ο Μουσλέμ επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ροτζάβα, το συριακό Κουρδιστάν, συνοδευόμενος από τον τέως υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. «Σε όλη τη Ροτζάβα η ζωή κυλάει κανονικά και τίποτα δεν θυμίζει πόλεμο. Οι μισθοί είναι 1,5 φορά μεγαλύτεροι από την υπόλοιπη Συρία, το πετρέλαιο κοστίζει μόνο 17 σεντ το λίτρο και η φιάλη υγραερίου 4 ευρώ, ενώ στη Δαμασκό σπανίζει και κοστίζει 20 ευρώ.

Στις περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία (Αφρίν, Τζαραμπλούς, Ιντλίμπ) διεξάγεται εθνοκάθαρση, κυκλοφορεί μόνο η τουρκική λίρα και απώτερος στόχος της Αγκυρας είναι η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών. Εμείς θέλουμε η λύση να έρθει από τους ίδιους τους Σύρους και καλούμε τη Δαμασκό σε συζήτηση για σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές». Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, οι Κούρδοι της Αθήνας διοργανώνουν σήμερα στις 5 μ.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή