Επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία

Επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγριεύει η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επί συριακού εδάφους, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν θέσεις της επίλεκτης ιρανικής «Δύναμης Κουντς» στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και σε άλλα σημεία γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Πλήγματα δέχθηκε και η συριακή αεράμυνα, η οποία εξαπέλυσε πυρά εναντίον των ισραηλινών βομβαρδιστικών. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τέσσερις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέβαζε σε 11 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Δρούμε τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των συριακών δυνάμεων που γίνονται συνεργοί στην ιρανική επίθεση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι τη σύγκρουση προκάλεσε η εκτόξευση ιρανικού πυραύλου από τα περίχωρα της Δαμασκού με στόχο χιονοδρομικό κέντρο του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν. Μέχρι πρόσφατα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν στη Συρία σπανίως επιβεβαιώνονταν από το Τελ Αβίβ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου δίνει ολοένα και μεγαλύτερη δημοσιότητα σε ανάλογα πλήγματα, γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται και με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Εξάλλου, πέντε μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σκοτώθηκαν σε επίθεση καμικάζι που οδηγούσε αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά, στην επαρχία Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν τον κορμό των SDF και συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στις 16 Ιανουαρίου, 19 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών, έχασαν τη ζωή τους σε ανάλογη επίθεση αυτοκτονίας, στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια του Μανμπίτζ. Σε χθεσινή ομιλία του, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «να επιστρέψει την πόλη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της» – δηλαδή να εξοστρακίσει τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι απελευθέρωσαν το Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος, τον Αύγουστο του 2016. Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δημιουργηθεί, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, «μια ασφαλής ζώνη η οποία θα προστατεύει τους τρομοκράτες», δηλαδή την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Το κουρδικό πρόβλημα θα βρεθεί στο κέντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή