Επικρίσεις Σόιμπλε για το μεταναστευτικό

Επικρίσεις Σόιμπλε για το μεταναστευτικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέκρινε χθες εκ νέου την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, της οποίας ως πριν από ενάμιση χρόνο αποτελούσε μέλος. Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «όχι έξυπνη» την επιλογή του Βερολίνου να επιμείνει στην κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με βάση ποσοστώσεις.

Στην πολιτική αυτή αντιστάθηκαν σθεναρά χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, χαράσσοντας διαχωριστική γραμμή από την οποία δεν έχουν υπαναχωρήσει. Το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει και άλλες έριδες, με πιο πρόσφατο επεισόδιο τις δριμείες επικρίσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο προς τη Γαλλία, την οποία κατηγόρησε ως υπαίτια για τη μετανάστευση, λόγω των πολιτικών της στην Αφρική.

«Επαψα να μιλώ υποκριτικά μόνο για τα αποτελέσματα της μετανάστευσης, είναι ώρα να μιλήσουμε για τις αιτίες», είπε ο Ντι Μάιο. «Η Ε.Ε. πρέπει να τιμωρήσει όλες τις χώρες, όπως η Γαλλία, που κρατούν στη φτώχεια αφρικανικές χώρες και προκαλούν τη φυγή αυτών των ανθρώπων».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες την πρέσβειρα της Ιταλίας Τερέζα Καστάλντο και της επέδωσε διαμαρτυρία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιταλικές αρχές προχωρούν σε απαράδεκτα και επιθετικά σχόλια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή. Στο παρελθόν, η ιταλική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη γαλλική πολιτική ως υπεύθυνη για το μεταναστευτικό κύμα λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιτέλεσε η Γαλλία στην ανατροπή του δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επί των ημερών του οποίου οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική συγκρατούνταν στη Λιβύη.

Περίπου 200 άνθρωποι έχουν πνιγεί από τις αρχές της χρονιάς στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ η Ιταλία αρνείται να δεχθεί στα λιμάνια της σκάφη με διασωθέντες από τη Μεσόγειο. Πάντως, δέχθηκε αιτούντες άσυλο που επεστράφησαν από τη Γερμανία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε χθες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Για πρώτη φορά πέρυσι ο αριθμός των ανθρώπων που μετέβησαν στη Γερμανία μέσω του προγράμματος relocation (οικογενειακές επανενώσεις κ.λπ.) ήταν μικρότερος από τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στη χώρα πρώτης υποβολής της αίτησης ασύλου. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία έστειλε πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου 9.209 ανθρώπους το 2018, ενώ έλαβε από αυτές 7.580 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή