Πνίγονται τα Σκόπια από τη ρύπανση

Πνίγονται τα Σκόπια από τη ρύπανση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να επεκτείνει τις σχολικές διακοπές έως αύριο και εγκαινίασε μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας από τα επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης, τα οποία έχουν αυξηθεί δέκα φορές πάνω από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. Οι Αρχές των Σκοπίων, όπου η χρήση μάσκας έχει γίνει σύνηθες θέαμα, θέσπισε δωρεάν μεταφορές με τις αστικές συγκοινωνίες και διπλασίασε το κόστος του πάρκινγκ στην πόλη, προκειμένου να αποθαρρύνει τη χρήση Ι.Χ. Ατομα με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένοι έχουν δικαίωμα να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

«Η ρύπανση έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάνι Μαντρακούλι στο Reuters. Το καθιερωμένο χειμωνιάτικο νέφος προκαλείται από εκπομπές παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων, τη χρήση άνθρακα και την απαρχαιωμένη βιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έχει εξοικονομήσει πόρους για πιο οικολογικές πηγές θέρμανσης των κατοικιών. Παράλληλα, έχει θέσει αυστηρότερους ελέγχους στις βιομηχανικές εκπομπές, αν και οι πολιτικές αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς.

Οικολογικές οργανώσεις διατείνονται ότι το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, που βασίζεται κυρίως στον ρυπογόνο λιγνίτη, είναι ασαφές και οι βελτιώσεις έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά. «Πνιγόμαστε», διαμαρτύρεται ο κάτοικος της πρωτεύουσας Πέταρ Στεφανόφσκι. «Οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης είναι δαπανηρές. Υπάρχουν υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα και κτίρια που δημιουργούν ένα Σινικό Τείχος, το οποίο εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα», συμπληρώνει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ σημειώνονται κάθε χρόνο 1.350 θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, γεγονός που στοιχίζει στη χώρα 3,2% του ΑΕΠ της ή 360 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή