Διπλάσιοι οι δισεκατομμυριούχοι

Διπλάσιοι οι δισεκατομμυριούχοι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. «Εκτός ελέγχου» χαρακτήρισε η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam την εισοδηματική ανισότητα, επισημαίνοντας ότι πλήττει κατά προτεραιότητα τις γυναίκες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η οργάνωση στην έκθεση που κοινοποίησε στους συμμετέχοντες στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο θέρετρο Νταβός στις ελβετικές Αλπεις.

Η Oxfam, η οποία προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να εστιάσει την προσοχή στο θέμα της ανισότητας, αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 12% το περασμένο έτος –ποσόν αντίστοιχο με 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα– ενώ τα 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αποτελούν το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, υπέστησαν μείωση της τάξης του 11% στα εισοδήματά τους.

«Αυτό δεν είναι αναπόφευκτο, είναι όμως απαράδεκτο», ανέφερε σε συνέντευξή της η Ουίνι Μπιανιάμα, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International.

Στην έκθεσή της, που βασίστηκε σε στοιχεία του Credit Suisse Wealth Databook και του ετήσιου καταλόγου δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, η οργάνωση αναφέρει ότι ο αριθμός δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάσθηκε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, όμως, η φορολόγηση των πλουσιότερων πολιτών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

«Ενώ οι επιχειρήσεις και οι κροίσοι απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, εκατομμύρια κορίτσια δεν διαθέτουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας ιατρικών ελλείψεων στον τοκετό», λέει η Μπιανιάμα.

Η Oxfam εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της φορολογικής ανισότητας θα επιτρέψει την καταπολέμηση πολλών δεινών. Εάν το πλουσιότερο 1% στον πλανήτη πλήρωνε μόλις 0,5% επιπλέον φόρους για τον πλούτο που κατέχει, το ποσό αυτό θα επέτρεπε την εκπαίδευση 262 εκατομμυρίων παιδιών, τα οποία δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στην πρωτοβάθμια παιδεία, και θα προσέφερε αναγκαία ιατρική περίθαλψη σε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δίκαιο μερίδιο

«Οι κυβερνήσεις οφείλουν τώρα να προωθήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζοντας ότι εταιρείες και εύποροι ιδιώτες θα αναλάβουν δίκαιο μερίδιο των φορολογικών βαρών, το οποίο θα επενδύσουν σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση για όλους, και ειδικότερα για κορίτσια και γυναίκες, που σήμερα τα στερούνται», λέει η Μπιανιάμα.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam συμμετέχει τακτικά στο φόρουμ του Νταβός, υποστηρίζοντας ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της αδικίας θα προέλθει από τις κυβερνήσεις και τους πλούσιους επενδυτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή