ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απαγόρευση εισόδου διεμφυλικών στο στρατό

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απαγόρευση εισόδου διεμφυλικών στο στρατό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το πράσινο φως, για να τεθεί σε ισχύ η πολιτική πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσει την είσοδο στον στρατό ορισμένων κατηγοριών διεμφυλικών ατόμων.

Με ψήφους πέντε υπέρ προς τέσσερις κατά, το δικαστήριο επέτρεψε στην κυβέρνηση Τραμπ να άρει τους περιορισμούς που μέχρι σήμερα «μπλόκαραν» την πρόταση. Εντούτοις, η πολιτική πρόταση του Αμερικανού προέδρου θα έρθει αντιμέτωπη και με τις ενστάσεις που εκφράζουν «χαμηλότερα» δικαστικά σώματα.

Η συγκεκριμένη πρόταση απαγορεύει την είσοδο στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε όσους διεμφυλικούς «έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου ή βρίσκονται στη διαδικασία αυτής της μετάβασης». Ο Τραμπ είχε εκφράσει την απόψη του για το συγκεκριμένο θέμα μέσω Τwitter to 2017, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ από εδώ και στο έξης δεν θα «δέχονται ή επιτρέπουν» τη στράτευση Αμερικανών διεμφυλικών πολιτών, καθώς αυτή απαιτεί «τεράστιο υγειονομικό κόστος» και «διαταράσσει» την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε τροποποιήσει την κυβερνητική πρόταση, περιορίζοντας την σε διεμφυλικά άτομα με μακρά ιστορία δυσφορίας φύλου, και εξαιρώντας εκατοντάδες διεμφυλικούς που υπηρετούν ήδη ή σκοπεύουν να υπηρετήσουν «το βιολογικό τους φύλο».

Η εξέλιξη αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών της σχετικής νομοθεσίας της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επέτρεπε στα διεμφυλικά άτομα να υπηρετούν ανοιχτά στον αμερικανικό στρατό, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, τα οποία ανέλυσε στο πλαίσιο μίας έρευνας η δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, περίπου 8.980 διεμφυλικά άτομα υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις ενόπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή