ΗΠΑ: Αιφνιδιαστική παραίτηση του Γουές Μίτσελ

ΗΠΑ: Αιφνιδιαστική παραίτηση του Γουές Μίτσελ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις με την Ευρώπη, την Τουρκία και τη Ρωσία, βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ υπέβαλε στις αρχές της χρονιάς την παραίτησή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της χθεσινής «Ουάσιγκτον Ποστ». Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο κ. Μίτσελ αναφέρει ότι δεν αποχωρεί λόγω κάποιας πολιτικής διαφωνίας, αλλά επειδή επιθυμεί να βρεθεί κοντά στα δύο μικρά παιδιά του.

Η παραίτηση του κ. Μίτσελ από μια θέση-κλειδί για τα ελληνοτουρκικά συμφέροντα προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε Αθήνα και Λευκωσία. Στη συνέντευξή του στην «Κ» στις 16 Δεκεμβρίου 2018, λίγο μετά τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Μίτσελ είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι η άποψη της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί «μειονότητα του ενός» έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Ο κ. Μίτσελ ήταν ο αξιωματούχος που υπέγραψε με τη Λευκωσία μια δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που άνοιγε μετά δεκαετίες το ενδεχόμενο δημιουργίας αμυντικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τον κ. Μίτσελ η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο, εντασσόταν ξεκάθαρα στη ζώνη των συνοριακών κρατών (frontier states) που εγγυώνται την ασφάλεια της περιφέρειας της Ευρασίας (Rimland), άρα και εκείνη των ΗΠΑ. Ως υπεύθυνος βοηθός υπουργός για την Ευρασία, ο κ. Μίτσελ, έπειτα από εντατικές επαφές με Ελληνες αξιωματούχους, είχε πολύ καθαρή εικόνα για τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά και τις δυσκολίες της γεωγραφικής γειτονίας της, κυρίως τη μεταβλητότητα της Αγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μίτσελ δεν είναι ο πρώτος, αντιθέτως είναι ένα από τα πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι υπερήφανος για όσα επιτύχαμε, ξεκινώντας την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής», ανέφερε ο Γουές Μίτσελ στην επιστολή παραίτησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή