Δεν πείθει το σχέδιο Τραμπ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερουσία βρίσκεται από χθες η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου Τραμπ για την άρση του αδιεξόδου στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, που έχει ως παρενέργεια τη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και ένα μήνα.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 60 εδρών σε σύνολο 100 προκειμένου να επικυρωθεί το νομοσχέδιο εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η αποστολή του διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μόλις 53 έδρες στο σώμα και ουδείς Δημοκρατικός γερουσιαστής έχει τοποθετηθεί θετικά έναντι του σχεδίου Τραμπ. «Τίποτα δεν άλλαξε με την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, γερουσιαστής Τσακ Σούμερ. «Υποστηρίξτε το δικό μου σχέδιο, διαφορετικά βάζω λουκέτο στην κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι συμβιβασμός ή διαπραγμάτευση, είναι απλούστατα ομηρία», προσέθεσε.

Στις 1.300 σελίδες της πρότασης που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί προβλέπεται η διάθεση 5,7 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπως διακαώς επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε αντάλλαγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται τριετή αναστολή της απέλασης ορισμένων κατηγοριών μεταναστών που δεν εκπληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για παραμονή στις ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 700.000 μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά όταν ακόμη ήταν παιδιά και άλλες 325.000 άνθρωποι που προέρχονται από χώρες που αντιμετώπισαν μεγάλες φυσικές καταστροφές ή βίαιες συγκρούσεις. Για να γλυκάνει ακόμη περισσότερο το χάπι, ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει πρόσθετη βοήθεια, ύψους 12,7 δισ., για περιοχές που επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί προωθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διαθέτουν την πλειοψηφία μετά τις πρόσφατες εκλογές, τη δική τους νομοθετική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου. Το σχέδιο των Δημοκρατικών προβλέπει την αύξηση κατά 1 δισ. δολάρια του κονδυλίου για την ασφάλεια των συνόρων, όχι όμως και για την κατασκευή του τείχους που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Σημαντικές κατηγορίες του πληθυσμού υφίστανται τις επιπτώσεις από το «λουκέτο» σε κυβερνητικές υπηρεσίες, που διαρκεί ήδη 32 ημέρες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά στην αμερικανική ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 21 ημέρες, το 1995-96, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Μικρή παρηγοριά για τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε να προσφέρει το πράσινο φως που του έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση των τρανσέξουαλ στις ένοπλες δυνάμεις. Με πλειοψηφία 5-4, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τα περιοριστικά μέτρα που έχει εξαγγείλει, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η εξέταση ενστάσεων σε κατώτερα δικαστήρια της χώρας. Σε άλλη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την επόμενη περίοδο των εργασιών του, που αρχίζει τον Οκτώβριο, προσφυγή της Eνωσης Ελεύθερης Οπλοκατοχής εναντίον περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι Αρχές της Νέας Υόρκης στη δυνατότητα μιας κατηγορίας κατόχων όπλων να τα μεταφέρουν εκτός της κατοικίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή