Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Μακρόν κατά εθνικισμού

Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Μακρόν κατά εθνικισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή σε πολιτικούς συμβολισμούς, φτωχή σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτή είναι η συνισταμένη των Ευρωπαίων αναλυτών αναφορικά με τη νέα συμφωνία γαλλογερμανικής συνεργασίας που υπέγραψαν, χθες, στο Ααχεν οι ηγέτες των δύο χωρών, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

«Προχωρήσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία γιατί ζούμε σε μια ιδιαίτερη ιστορική περίοδο, όπου χρειαζόμαστε αποφασιστικές, ξεκάθαρες και προωθητικές απαντήσεις», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, υπενθυμίζοντας ότι το Ααχεν ήταν η έδρα του Καρλομάγνου, ιδρυτή ενός τεράστιου φραγκικού κράτους, τον οποίο χαρακτήρισε «πατέρα της Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «τη στιγμή που η Ευρώπη απειλείται από την ενδυνάμωση του εθνικισμού και βιώνει την οδύνη του Brexit… Γερμανία και Γαλλία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν τον δρόμο προς τα εμπρός».

Η χθεσινή συνάντηση κορυφής στο Ααχεν συνέπεσε με την 56η επέτειο της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψαν στο μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ και ο Γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, σηματοδοτώντας την ιστορική συμφιλίωση των χωρών τους, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία του Ααχεν φιλοδοξεί να συμπληρώσει τη συνθήκη των Ηλυσίων, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύγκλιση στα πεδία της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τη σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα αποτελείται από 100 Γάλλους και Γερμανούς βουλευτές και την ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές. Στην ομιλία της, η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι έρχεται πιο κοντά η σύσταση ευρωπαϊκού στρατού, καθώς οι δύο χώρες εστιάζουν στη δημιουργία «κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και κοινής βιομηχανίας όπλων».

Γεγονός είναι ότι από τη συμφωνία απουσιάζουν οι τολμηρές προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν έπεισαν τη γερμανική πλευρά. «Ηταν μια ευκαιρία για πραγματική ανανέωση της διμερούς συνεργασίας, η οποία ωστόσο χάθηκε», εκτίμησε η Σαμπίνε φον Οπελν από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Εξω από το γοτθικό δημαρχείο του Ααχεν, όπου συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες, συγκεντρώθηκαν οπαδοί του ευρωπαϊκού σχεδίου με μπλε και κίτρινα μπαλόνια της Ε.Ε., αλλά και διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα, οι οποίοι τους αποδοκίμαζαν. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε στην ομιλία του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική ακροδεξιά για να δυσφημήσει τη συνθήκη. Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει τη μόνιμη έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τη μοιραστεί με τη Γερμανία και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και στη Λωρραίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή