Το κλίμα κυριαρχεί στο Νταβός των απόντων

Το κλίμα κυριαρχεί στο Νταβός των απόντων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που υποδέχεται από χθες χιλιάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες στο χιονισμένο Νταβός, κινδύνεψε από μια αρκετά νωχελική έναρξη. «Φέτος το Νταβός προσδιορίζεται από τους απόντες», ψιθύριζε το κοινό στο εντυπωσιακό κτίριο του Κογκρέσου στην καρδιά του ελβετικού θερέτρου. Πράγματι, με την αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία να απέχει, λόγω της αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν και την Τερέζα Μέι να λείπουν λόγω των «Κίτρινων Γιλέκων» ο πρώτος και εξαιτίας του Brexit η δεύτερη, η έναρξη του συνεδρίου δεν είχε τη λάμψη προηγούμενων ετών. Ωστόσο, μια φωτεινή εξαίρεση κατάφερε να συναρπάσει τη διεθνή σκηνή με ένα ηχηρό μήνυμα. Ο λόγος για τον δημοφιλή Βρετανό παρουσιαστή και φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος μοιράστηκε το μεσημέρι την κεντρική σκηνή του Φόρουμ με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και να απευθύνει έκκληση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ο Κήπος της Εδέμ δεν υφίσταται πια. Είμαστε πλέον τόσο πολλοί και ισχυροί που καταστρέφουμε ολόκληρα οικοσυστήματα χωρίς να το παρατηρούμε», δήλωσε ο Βρετανός παρουσιαστής, εξασφαλίζοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού της πρώτης μέρας. Ο Ατένμπορο ισχυρίστηκε πως η αχαλίνωτη και ανεύθυνη ανάπτυξη που διαιωνίζεται από τη Βιομηχανική Επανάσταση έχει αλλάξει επικίνδυνα τον πλανήτη, ενώ με αρκετό βρετανικό φλέγμα πρόσθεσε πως «οι μόνοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως οι πόροι εξαντλούνται είναι οι παράλογοι και οι οικονομολόγοι».

Στο πλάι του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ανέλαβε τον ρόλο του δημοσιογράφου και συντονιστή, με μεστό ύφος και ευθείες ερωτήσεις. «Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ισχυρούς του πλανήτη;» ρώτησε στο τέλος της συνομιλίας ο δούκας του Κέμπριτζ. Υστερα από λίγη σκέψη, ο Βρετανός φυσιοδίφης απάντησε με σιγουριά. «Να συνειδητοποιήσουν πως η φύση και η ανθρωπότητα είναι πράγματα αλληλένδετα. Το μέλλον του φυσικού κόσμου βρίσκεται στα χέρια μας, και αν το καταστρέψουμε, καταστρέφουμε τον εαυτό μας», δήλωσε, προτού προσθέσει με μια νότα αισιοδοξίας πως η λύση είναι ακόμα εφικτή αν αφήσουμε κατά μέρος τις ενοχές και τις κατηγορίες, για να περάσουμε στην πράξη.

Παρά τα 92 του χρόνια ο Ατένμπορο απευθύνθηκε στο κοινό με δυναμισμό, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του Νταβός. Μετά την εκρηκτική ομιλία του –και ενώ δεκάδες εκδηλώσεις του φετινού Φόρουμ επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή– πολλοί έκαναν λόγο για το περιβάλλον ως άτυπη κεντρική θεματική του συνεδρίου, όπως ήταν πέρυσι τα κρυπτονομίσματα και το 2017 οι ψευδείς ειδήσεις. Από τη μια, αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μια σχετική αισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη. Από την άλλη είναι στενάχωρο που το κλίμα κατάφερε να αναδειχθεί ως προτεραιότητα μόνο στο «Νταβός των μεγάλων απόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή