ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του Μαδούρο – Φόβοι για αντεπίθεση από τον στρατό (βίντεο)

venezoyela-ekatontades-chiliades-stoys-dromoys-kata-toy-madoyro-fovoi-gia-antepithesi-apo-ton-strato-vinteo-2295808

Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους τους Καράκας – εκατοντάδες χιλιάδες σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – για να διαδηλώσουν κατά του Νικολά Μαδούρο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακηρύχθηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της χώρας

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες από τις συγκεντρώσεις στο Καράκας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Γκουάιντο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Εκτός από το Καράκας, μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπου υπάρχουν αναφορές για σφαίρες, χημικά και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεντρώσεις υπέρ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι το οποίο συμβαίνει τακτικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές και οδομαχίες. 

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας».

Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και όλες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, εκτός από το Μεξικό και τη Βολιβία, αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.