Ισπανία: Σταυροφορία κατά του φεμινισμού από το Vox

Ισπανία: Σταυροφορία κατά του φεμινισμού από το Vox

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Της αντίδρασης στις επιτυχίες που έχει σημειώσει το φεμινιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία ηγείται το ακροδεξιό κόμμα Vox, μετά την ανάδειξη βουλευτών του στο τοπικό Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας.

Το κόμμα δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο, στο οποίο ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εμφανίζονται να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της άμβλωσης στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. Το βίντεο εμφανίζει, επίσης, δηλώσεις στελέχους του αριστερού Podemos, το οποίο επισημαίνει ότι οι γυναίκες παραμένουν ευάλωτες στην ανδρική βία. Στο τέλος του βίντεο, γυναικεία φωνή ψηφοφόρου του Vox λέει: «Μη μιλάτε για λογαριασμό μου. Είμαι γυναίκα και δεν θέλω την ιδεολογική σας μπούργκα».

Το Vox διεξάγει μάχη κατά της «φεμινιστικής κυριαρχίας», με τον ηγέτη του στην Ανδαλουσία, Φρανθίσκο Θεράνο, να υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα «φεμινιστικού τζιχάντ». Σε συνομιλίες μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία μεταξύ του Vox και το Λαϊκού Κόμματος, το δεύτερο αρνήθηκε να στηρίξει την κατάργηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων στήριξης γυναικείων οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, οι γυναίκες στερήθηκαν τα δικαιώματα που τους είχε εξασφαλίσει η δημοκρατία. Το σύνταγμα του 1978 διασφάλισε τα δικαιώματα των γυναικών.

Η σταυροφορία του Vox κατά της πολιτικής ορθότητας έδωσε το έναυσμα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ακολουθήσει το παράδειγμα, με τον αρχιεπίσκοπο της Σεβίλλης, Χουάν Χοθέ Ασένιο, να δηλώνει ότι ο «ριζοσπαστικός φεμινισμός, το μίσος κατά των ανδρών και η ιδεολογία διαχωρισμού των φύλων, αποκαλύπτουν τις μαρξιστικές τους ρίζες». Την πρόθεση του Vox να δώσει τέλος στη «δικτατορία του ριζοσπαστικού φεμινισμού» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Ισαβέλ Δίαζ Αγιούζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή