Brexit: αναβολή το πιθανότερο ενδεχόμενο

Brexit: αναβολή το πιθανότερο ενδεχόμενο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες πριν από τη νέα σύνοδο του βρετανικού Κοινοβουλίου για το Brexit, την ερχόμενη Τρίτη, ενισχύονται οι φωνές που απαιτούν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας χαώδους εξόδου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή, ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης. Η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, υποστηρίζεται από τουλάχιστον εννέα βουλευτές των Συντηρητικών και δίνει περιθώριο στην Τερέζα Μέι μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Εάν η πρωθυπουργός δεν καταφέρει μέχρι τότε να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit, που να εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών (το προηγούμενο απορρίφθηκε με την ταπεινωτική διαφορά ψήφων 432-202), τότε το Κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει για αναβολή του Brexit. Βάσει του υφιστάμενου νόμου, η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του. Χθες, όμως, ο Τζον Μακντόνελ, νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υποστηριχθεί η πρόταση της Κούπερ από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Την εκτίμηση ότι η αναβολή του Brexit είναι πλέον το πιθανότερο ενδεχόμενο εκτίμησε από το Νταβός της Ελβετίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, εκ των ηγετικών προσωπικοτήτων της καμπάνιας για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ευφορία στις χρηματαγορές, με τη στερλίνα να ενισχύεται ισχυρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου και την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο 1,3024, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Μέι εναντίον Κόρμπιν

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι ενδεχόμενη αναβολή του Brexit δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, καθώς «οι επιλογές θα μείνουν οι ίδιες: συμφωνία, όχι συμφωνία ή όχι Brexit». Η πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν για το γεγονός ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, θέτοντας ως προαπαιτούμενο να αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών κάλεσε την πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή του για παραμονή στην τελωνειακή ένωση ως μόνη ρεαλιστική εκδοχή του Brexit.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των ευρωσκεπτικιστών στο Συντηρητικό Κόμμα φαίνονται έτοιμοι να ρίξουν «νερό στο κρασί τους». Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι επιθυμεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, μάλιστα εκτίμησε ότι «τα πράγματα εξελίσσονται προς τη δική μας κατεύθυνση». Επέμεινε, όμως, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα «δίχτυ ασφαλείας» για το ιρλανδικό σύνορο που θα διαιωνίζει την «αιχμαλωσία» της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί. Το ενδεχόμενο αυτό δεν θα αποτραπεί αν δεν υπάρξει στο βρετανικό Κοινοβούλιο πλειοψηφία υπέρ μιας άλλης λύσης, τόνισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή