Μέρκελ: «Ημουν από πριν γυναίκα»

Μέρκελ: «Ημουν από πριν γυναίκα»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Δεν έγινα γυναίκα στον θώκο μου. Ημουν από πριν γυναίκα», διακηρύσσει σε μία από τις πιο ανθρώπινες συνεντεύξεις της στην εφημερίδα Zeit, που κυκλοφόρησε χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αρνούμενη να αποδεχθεί τον τίτλο της φεμινίστριας. «Ηδη από τότε που ήμουν φοιτήτρια Φυσικής, βίωσα τους άνδρες ως ιδιαίτερα κυρίαρχους στον τομέα», θυμάται και επιμένει ότι δεν είναι μειονέκτημα να είσαι γυναίκα, ούτε καν στην πολιτική. «Σε ένα σημείο είναι μάλιστα ευκολότερο να είσαι γυναίκα πολιτικός. Από έναν καγκελάριο υπάρχει η προσδοκία ότι η σύζυγός του θα ασχολείται εθελοντικά με τα κοινά. Με εμένα και τον άνδρα μου δεν ήταν έτσι. Εκείνος ακολουθεί τη δουλειά του, ως επιστήμονας, κι εγώ κάνω τη δική μου. Και αυτό έγινε ευκολότερα αποδεκτό από ό,τι θα γινόταν το αντίθετο, μέχρι τώρα τουλάχιστον», λέει.

«Μια γυναικεία φωνή δεν είναι τόσο σκοτεινή ή ισχυρή όσο μια ανδρική. Μια γυναίκα πρέπει να μάθει πώς εκπέμπεται η ισχύς. Και φυσικά υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση για τον τρόπο που ντύνομαι», συνεχίζει. Οταν η δημοσιογράφος Γιάνα Χένσελ της επισημαίνει ότι έγινε πρότυπο πολλών σύγχρονων γυναικών, εκείνη απαντά ότι θεωρεί το σχόλιο υπερβολικό και παραθέτει άλλες γυναίκες που επίσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ έως τη Χίλαρι Κλίντον. Οσο για το ντύσιμο, αναγνωρίζει ότι, «όταν ένας άνδρας φοράει επί εκατό μέρες ένα σκούρο μπλε κοστούμι, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά, όταν εγώ φοράω εντός δύο εβδομάδων τέσσερις φορές το ίδιο σακάκι, τότε λαμβάνω επιστολές πολιτών». Τη συνέντευξη συνοδεύει φωτογραφία στην οποία η καγκελάριος απαθανατίζεται να σερβίρει η ίδια καφέ στη δημοσιογράφο που της παίρνει συνέντευξη.

Στο μεταξύ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός βρέθηκε, μία ημέρα μετά την καγκελάριο, η πιθανότερη διάδοχός της Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ (ΑΚΚ), η οποία έχει ήδη αναλάβει την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη μέντορά της, η ΑΚΚ επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του, που καθιστούν δυσκολότερη τη συνεργασία στον κόσμο. Η ΑΚΚ ερωτήθηκε για τις απειλές των ΗΠΑ περί επιβολής κυρώσεων εις βάρος γερμανικών επιχειρήσεων αν εμπλακούν στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση διενεργεί την πολιτική της, με κυρώσεις και εγκαταλείποντας σειρά διεθνών συμφωνιών, δεν είναι ο ιδανικός για τη συνεργασία με άλλους», δήλωσε στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή