Διεθνοποιείται η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας

Διεθνοποιείται η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομιχλώδης διαγράφεται η επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα, ύστερα από την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊντό σε πρόεδρο και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ. Ο εν ενεργεία πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο φαίνεται να επιβιώνει βραχυπρόθεσμα, καθώς η στρατιωτική ηγεσία στάθηκε στο πλευρό του. Ωστόσο, η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να παραλύσει τη χώρα συνεχίζοντας τα ογκώδη συλλαλητήρια που είχαν στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή 14 ανθρώπων, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Με χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις τάσσονται στο πλευρό του «νόμιμου προέδρου» Νικολάς Μαδούρο και κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί «πραξικόπημα» με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ζητήσει «να ακουστεί η φωνή του λαού της Βενεζουέλας» και να πραγματοποιηθούν ελεύθερες εκλογές. Απέφυγε, όμως, να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και την πλειονότητα των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, που αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο. Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε «το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών της Βενεζουέλας, που αγωνίζονται για ελευθερία» και δήλωσε ότι ο Μαδούρο «δεν είναι νόμιμος πρόεδρος», χωρίς ωστόσο να αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης είχε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ο Γκουαϊντό είναι «ο σωστός άνθρωπος» για να βγάλει τη Βενεζουέλα από την κρίση. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εξέφρασε «την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του» στον Μαδούρο, προσθέτοντας πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει «τη διεθνή πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής και δημοκρατικός διάλογος».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν «να σφετεριστούν την εξουσία» στη Βενεζουέλα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε για τους κινδύνους από ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση. Εναντίον των ξένων επεμβάσεων τάχθηκε και η Κίνα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαδούρο για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του και τον κάλεσε «να σταθεί όρθιος». Της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση του Γκουαϊντό υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ έγινε γνωστό ότι η χώρα του ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα το Σάββατο. Τέλος, ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι πρόκειται να κλείσει την πρεσβεία της Βενεζουέλας και τα προξενεία της στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή