Politico: Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ

Politico: Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι συμβιβαστικές προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απορρίφθηκαν από την Γερουσία, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονται αβέβαιοι για τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με το «Politico». 

Ωστόσο, γνωρίζουν καλά ένα πράγμα, ότι χάνουν κι ότι επιθυμούν να επιτύχουν μία συμφωνία για την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει την ιδέα μιας απόφασης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκραμ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δρομολόγησης εξελίξεων, ο οποίος προηγούμενα απέρριπτε.

Ο Τραμπ αποκάλυψε την πρόταση αυτή, σε μία συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με μέλη του Κογκρέσου, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προσφέρουν «κάποιου είδος αναλογικής χρηματοδότησης» για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που απαιτεί ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέρριψε αμέσως την ιδέα του Γκραμ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ «ότι δεν είναι μία λογική συμφωνία».

Η νέα βούληση του Λευκού Οίκου για μία απόφαση που θα αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Δημοκρατικούς, διαφαίνεται καθώς ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ προσπαθεί να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με τους Δημοκρατικούς, ενώ στερείται της απαραίτητης εμπειρίας στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν το κόμμα τους για να υποστηρίξουν μία αντιπρόταση των Δημοκρατικών που έγινε από τον ηγέτη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ και προέβλεπε την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 8η Μαρτίου, χωρίς να έχει συμπεριλάβει κάποια χρηματοδότηση για το τείχος.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν ένα αρνητικό σημάδι για τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για τους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η επόμενη κίνηση του προέδρου Τραμπ παραμένει ένα μυστήριο για αρκετούς από τους συνεργάτες του στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, καθώς θέμα συζήτησεων αποτελεί η πρόταση του Γκραμ.

Από την άλλη μεριά, η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ μειώνεται, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο της για το χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία, ένα χρονικά παρατεταμένο shutdown.

Έτσι, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και το επιτελείο των συμβούλων του εμφανίζονται έτοιμοι περισσότερο από ποτέ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δηλώνουν έξι πηγές που έχον λάβει γνώση των εξελίξεων.

Παρά το γεγονός ότι προηγούμενα, ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης, σήμερα σκέφτεται μία τέτοια εξέλιξη, ως την «τελευταία λύση», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει για τον τρόπο σκέψης του.

«Στις συζητήσεις που είχα με τους συναδέλφους μου, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο πρόεδρος τους έχει πει πως έχει την θέληση για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξεταστούν νέες ιδέες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζέρι Μόραν που εκλέγεται στο Κάνσας. Ο ίδιος συμμετείχε σε συνάντηση μεσημβρινού γεύματος που έγινε χθες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Τα στελέχη του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα περιμένει να δει το είδος της πρότασης που θα κάνουν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, συζητούν διάφορες ιδέες που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν στις προτάσεις τους.

Μερικοί συμφωνούν με την ιδέα της χρηματοδότησης ενός συνοριακού φράχτη, ενώ άλλοι παραμένουν ανυποχώρητοι στην άρνησή τους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μόνο αν δοθούν χρήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει απαραίτητα την κατασκευή ενός φυσικού φράκτη, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για την απαίτηση του προέδρου Τραμπ, αναφορικά με την έγκριση της δαπάνης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους.

Στα εναλλακτικά μέτρα συνοριακής ασφάλειας που συζητιούνται περιλαμβάνονται τεχνολογικές λύσεις, όπως η χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για την επιτήρηση της νότια συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.

Η θέληση του Τραμπ για την επίτευξη μιας λύσης, ώστε να τερματιστεί το shutdown διαφάνηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν αναπάντεχα υπέκυψε στην απόφαση της Πελόζι για την αναβολή του καθιερωμένου ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος που γίνεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι τον τερματισμό του shutdown. «Αυτό είναι δικαίωμά της, θα κάνω την ομιλία όταν το shutdown έχει λήξει», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Δεν αναζητώ έναν άλλον εναλλακτικό χώρο για το προεδρικό διάγγελμα, καθώς κανένας άλλος χώρος δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιστορία, την παράδοση, αλλά και την σημασία της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιθυμώ να κάνω ένα έξοχο προεδρικό διάγγελμα στο άμεσο μέλλον!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε ότι είναι ανάρμοστο να κάνετε ένα προεδρικό διάγγελμα εδώ, όπου οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά, πολύ σκληρά για να προστατέψουν όλους εμάς σε αυτήν την αίθουσα και δεν πληρώνονται γι’ αυτό», δήλωσε η Πελόζι για την απάντηση του προέδρου Τραμπ, στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή