Φίλιπ Χάμοντ: Σοφό το κάλεσμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για ενότητα και συμβιβασμό

Φίλιπ Χάμοντ: Σοφό το κάλεσμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για ενότητα και συμβιβασμό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ καλωσόρισε την παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το Brexit, τονίζοντας ότι η έκκληση της βασίλισσας για εύρεση κοινού τόπου στο ζήτημα κρύβει «μεγάλη σοφία». 

Χωρίς να αναφερθεί στο Brexit, η βασίλισσα κάλεσε την Πέμπτη να αναζητήσει κοινό έδαφος και να δει τη μεγάλη εικόνα σε μια κωδικοποιημένη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έκκληση προς την πολιτική τάξη να επιλύσει την κρίση. 

«Υπάρχει τεράστια σοφία σε αυτές τις λέξεις και δεν νομίζω ότι κανένας θα εκπλαγεί από το γεγονός ότι τη βασίλισσα υποστηρίζει την άποψη ότι σε όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξουμε συμβιβασμό, να αναζητήσουμε κοινό έδαφος, να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς τα εμπρός», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

«Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε σε αυτή τη χώρα. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα. Ήταν η τεράστια δύναμή μας εδώ και αιώνες ότι μπορέσαμε να βρούμε συμβιβασμούς που ενώνουν το έθνος», πρόσθεσε. 

Σημαντική αναταραχή σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία 

Η βρετανική οικονομία θα υποστεί σοβαρή ζημιά εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το Brexit, τόνισε ο Φίλιπ Χάμοντ και πρόσθεσε:

«Θα υπάρξουν πολύ σημαντική αναταραχή βραχυπρόθεσμα και πολύ σημαντικό πλήγμα στην οικονομία μας μεσο- μακροπρόθεσμα».

«Άρα η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε στον βρετανικό λαό αυτό που πιστεύουν ότι ήταν η υπόσχεση σε εκείνο δημοψήφισμα. Να διασφαλίσουμε ότι σεβόμαστε την απόφαση του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό να γίνει με έναν τρόπο που τους προσφέρει τη μελλοντική ευημερία που τους υποσχέθηκαν», επεσήμανε μιλώντας στο BBC. 

Αρνήθηκε, ωστόσο, να δηλώσει εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ερωτηθείς για το εάν θα αποχωρήσει από τη θέση του σε αυτό το σενάριο, ο Χάμοντ δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες διότι πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες, από το τι θα συμβεί».

«Η ευθύνη που έχω είναι να διαχειριστώ την οικονομία σε αυτό που είναι προς το καλύτερο συμφέρον του βρετανικού λαού. Τώρα πράγματι δεν πιστεύω η επιλογή να αποχωρήσω χωρίς μια συμφωνία θα ήταν κάτι υπεύθυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή