Τζάλλας: Γιατί η ψηφοφορία της Τρίτης ίσως κρίνει το μέλλον του Brexit

Τζάλλας: Γιατί η ψηφοφορία της Τρίτης ίσως κρίνει το μέλλον του Brexit

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη, η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να μετρήσει εκ νέου την αποδοχή της συμφωνίας εξόδου απο την ΕΕ στη Βρετανική Βουλή. Αν και υποτίθεται ότι κάθε φορά το περιεχόμενό της συμφωνίας αλλάζει, η ουσία παραμένει: Η Βρετανία δεν θα φύγει από την τελωνειακή ένωση, μέχρι να αποφασιστεί, μετά από νέες διετείς διαπραγματεύσεις, η εμπορική σχέση της χώρας με την ΕΕ. Οι οπαδοί του Brexit θεωρούν τη συμφωνία de facto παραμονή της χώρας στην Ένωση, οι Remainers τυφλή έξοδο, αφού η μελλοντική σχέση είναι άγνωστη. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη αποσύρει μία φορά τη συμφωνία, προκειμένου να αποφύγει τη συντριβή. 'Οταν τελικά η συμφωνία τέθηκε σε ψηφοφορία, καταψηφίστηκε από το 65% των βουλευτών.

Η Μέι χρειάζεται 320 βουλευτές για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ με τους δικούς της όρους, αλλά  μέχρι στιγμής έχει μόνο τους 202. Αυτοί οι επιπλέον 118 βουλευτές πρέπει να εγκαταλείψουν χαλαρούς συνασπισμούς που επιδιώκουν διαφορετικές εκδοχές του Brexit.

Τα πρώτα σημάδια διαρραγής των κοινοβουλευτικών ομάδων που διαφωνούν με τη Μέι άρχισαν να διαφαίνονται τις τελευταίες ημέρες. Είναι κυρίως οπαδοί της εξόδου που φοβούνται ότι οι συνεχείς αναβολές της ψηφοφορίας θα ακυρώσουν στην πράξη το Brexit. Ήδη ο αρχηγός των Συντηρητικών Brexiteerς, Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η συμφωνία της Μέι είναι καλύτερη από την παραμονή στην ΕΕ. Αλλά και οι βουλευτές του συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση βορειοϊρλανδικού DUP δείχνουν σημάδια μεταστροφής. Γνωρίζουν ότι οριστική καταψήφιση της συμφωνίας πιθανώς να οδηγήσει σε νέες κοινοβουλευτικές συμμαχίες, και κατ' επέκταση στο τέλος της ιστορικής συγκυρίας που τους έχει φέρει σε θέση ρυθμιστή των εξελίξεων στο Brexit. Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα του Brexit, την 29η Μαρτίου 2019, ο αριθμός των βουλευτών που θα συντάσσονται με το σχέδιο της κυβέρνησης θα αυξάνεται.

Το πρόβλημα για τη Μέι είναι το ετερόκλητο κοινό βουλευτών στο οποίο απευθύνεται, και μάλιστα σε στιγμές μεγάλης πόλωσης. Από τους 639 βουλευτές που θα ψηφίσουν, οι 200 στηρίζουν τη συμφωνία της, οι 178 θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα, οι 141 υποστηρίζουν το Brexit των Εργατικών, και οι 120 θέλουν να φύγουν χωρίς συμφωνία. Η δεξαμενή είναι μεγάλη, αλλά και οι απαιτούμενοι αριθμοί επίσης. Δύσκολα κάποιο από τα τρία στρατόπεδα θα μετακινηθεί μαζικά προς τη Μέι. Η πρωθυπουργός πρέπει να πείσει δηλαδή πολλούς βουλευτές από πολλές διαφορετικές ομάδες. Στην εξίσωση μπαίνει και η κομματική συνείδηση, ιδιαίτερα ισχυρή στην πολιτική κουλτούρα των Βρετανών βουλευτών, και δη των Εργατικών, τους οποίους εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί η Μέι για να ισοσκελίσει απώλειες στη δική της κοινοβουλευτική ομάδα.

Επιπλέον, τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράταση της ημερομηνίας εξόδου, σε συνδυασμό με την ανοιχτή επιθυμία του Βρετανικού υπουργείου Οικονομικών να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας, δίνουν την αίσθηση στους διαφωνούντες βουλευτές όλων των κομμάτων ότι έχουν ακόμη χρονικά περιθώρια. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να τα εξαντλήσουν, με τροπολογίες που θα προτάσσουν τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ.

Έτσι, το ενδιαφέρον στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης στρέφεται από τη συμφωνία της Μέι, στις τροπολογίες των βουλευτών. Τη σημαντικότερη όλων έχει καταθέσει η Εργατική Υβέτ Κούπερ. Αν εγκριθεί, τότε η Βρετανία θα ζητήσει από την ΕΕ παράταση του Brexit μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η τροπολογία φαίνεται να έχει τη δυναμική ώστε να υπερψηφιστεί. Παραδόξως, η πρώτη που θα επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη, θα είναι η Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός θα κερδίσει χρόνο, χωρίς να χρεωθεί η ίδια την καθυστέρηση του Brexit, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από το βάρος της μη συμφωνίας -όπως δηλαδή ακριβώς θέλει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι επιχειρήσεις που θεωρούν το σενάριο καταστροφικό. Το σημαντικότερο: οι απειλές της Μέι προς τους Brexiteers όλων των κομμάτων ότι το Brexit είναι πιθανό να ανασταλεί από ανεξέλεγκτους Remainers, θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή