Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής

Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής

15' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή σχολιάστηκε εκτενώς από τον διεθνή Τύπο, με πολλές αναφορές σε μία «ιστορική συμφωνία», αλλά και στις διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.

New York Times: Οι Έλληνες κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια νίκη για τη Δύση

«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».

Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής-1

BBC: Iστορική συμφωνία βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Με μικρή διαφορά ψήφισαν οι Έλληνες βουλευτές την στήριξη μίας ιστορικής συμφωνίας με την «Μακεδονία», που βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη για την ονομασία της βόρειας γειτονικής χώρας, αναφέρει το BBC, σχολιάζοντας την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με ψήφους 153-146, παρά την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, λέει το BBC. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψηφοφορία, ότι θα είναι «ένα ιστορικό βήμα» που θα βάλει τέλος στα «30 χρόνια υποκρισίας», καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή οι γείτονες θα γίνουν φίλοι και σύμμαχοι.

Αναφέρεται επίσης, σε διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και σε μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής που φώναζαν κατά διαστήματα «προδότες». Ακόμη εξηγεί ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία, εν συντομία, και ότι θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής-2

Guardian: «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία»

Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για 'προδότες' από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.

Η Guardian αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (153 ψήφοι υπέρ, 146 κατά, μία παρόν), και στις χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φθάνουμε στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας», καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις των αντιτιθέμενων στη συμφωνία που κατήγγειλαν τη συμφωνία ως εθνικό ξεπούλημα και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς και στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες.

Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής-3

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία όλους τους τελευταίους μήνες.

Τα περισσότερα μέσα, στις διαδικτυακές σελίδες τους, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας.

Το περιοδικό Focus, από τα πρώτα μέσα που μετέδωσαν την είδηση, επισημαίνει ότι «σε αντάλλαγμα για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας η Αθήνα δεν θέλει πλέον να εμποδίζει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εθνικιστές και στις δύο χώρες διαδήλωναν μέχρι πρόσφατα κατά της συμφωνίας».

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νοτιοδυτικής Γερμανίας WDR αναφέρει επιγραμματικά την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας και επισημαίνει ότι έτσι διευθετήθηκε η διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία, ενώ το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αθήνα και παραθέτει τα πρώτα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν. «Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων μπορούν τώρα να πάρουν νέα ώθηση και – αυτό ελπίζουν σε όλη την Ευρώπη – με το επίσημο τέλος της διαμάχης για την ονομασία, να καταστεί σταθερότερο ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων» αναφέρει το ARD στο ρεπορτάζ του και επισημαίνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις διαδηλώσεις και στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι «το 70% των Ελλήνων απορρίπτει τη νέα ονομασία». Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στην ενδοκυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

«Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον». Αναφερόμενος στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στο κέντρο των Σκοπίων, ο αθρογράφος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα το οποίο «βυθίστηκε αισθητικά και οικονομικά». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Le Monde: Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος στη διπλωματική διαμάχη

«Συγχαρητήρια φίλε μου, (Αλέξη Τσίπρα) με τους λαούς μας πετύχαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η Συμφωνία Πρεσπών, για μια αιώνια ειρήνη και πρόοδο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».

Είναι ο χαιρετισμός μέσω Twitter, του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ τον οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde.

Στο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τη Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της οποίας ζήτησε επανειλημμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (…) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ελλάδα, καθώς οι αντίπαλοι της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλούν για "εθνική προσβολή"».

Le Figaro: «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας»

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».

Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Washington Post: Αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία

«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη  διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της  και στις δύο χώρες.

Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post.

H εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή…

Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ». 

Ο διεθνής Τύπος για την απόφαση της ελληνικής Βουλής-4

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύθηκε από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».

Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:

«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».

Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.

«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Τα ιταλικά ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai. H Rai προσθέτει ότι η συμφωνία «πέρασε» με τη στήριξη ανένταχτων και βουλευτών και μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».

«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα "Μακεδονία"», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες.

«Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

Εκτενείς αναφορές στον τουρκικό Τύπο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.

Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.

Ο ρωσικός Τύπος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο

Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.

Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».

Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».

Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή