Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στον Μαδούρο για εκλογές

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στον Μαδούρο για εκλογές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απροθυμία της Αθήνας να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο κάνει λόγο το Γαλλικό πρακτορείο σε ανταπόκρισή του αναφερόμενο στην εν εξελίξει  διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις προειδοποιήσεις που έχουν ήδη απευθύνει η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία προς τον  Μαδούρο ότι δηλαδή θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό ως πρόεδρο αν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε οκτώ ημέρες. 

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στον Μαδούρο για εκλογές-1

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην σκληρή στάση της Ισπανίας, αλλά σημειώνει ότι άλλες χώρες «όπως η Ελλάδα και η Αυστρία είναι πολύ πιο απρόθυμες».

Και προσθέτει: «Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας έχει δημοσίως υποστηρίξει τον Μαδούρο με τον φγραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη προς αυτό που αποκαλεί 'νόμιμο πρόεδρο'».

Δεν σταματά η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ρωσία, δεν κατάφερε να σταματήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά την προσωρινή ημερήσια διάταξη για να συζητήσει το θέμα. Μόνο τέσσερα από τα 15 μέλη του ψήφισαν να σταματήσει η συνεδρίαση, ενώ εννέα ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής της και δύο απείχαν. Στην περίπτωση αυτή η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία δεν μπορούν να κάνουν χρήση του βέτο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Οι αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα, συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Τόνισε επίσης ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της χώρας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα δεν συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα "πρέπει να στηρίξει τον λαό της Βενεζουέλας για χάρη της ειρήνης" στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο "καταστέλλει" επί χρόνια τον λαό και ότι χιλιάδες Βενεζουελάνοι φεύγουν από τη χώρα, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Σκλρή στάση και από Βρετανία

Η Βρετανία θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, συντασσόμενος με τις ανάλογες ανακοινώσεις που έκαναν νωρίτερα η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

«Ο Χ. Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός.

Από την πλευρά της και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας, δηλώνοντας ότι η ΕΕ "θα λάβει νέα μέτρα" αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών, προειδοποίησε σήμερα

«Απουσία μιας ανακοίνωσης που θα αφορά τη διοργάνωση νέων εκλογών εντός των επόμενων ημερών, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή