Πλούσιο το μενού των Δημοκρατικών

Πλούσιο το μενού των Δημοκρατικών

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο πριν από τον πρώτο γύρο προκριματικών αναμετρήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2020, οι Δημοκρατικοί ρίχνουν στη μάχη υποψηφίους που εκφράζουν όλο το φάσμα της πολιτισμικής, φυλετικής και ιδεολογικής ποικιλίας της αμερικανικής κοινωνίας. Τέσσερις από τους υποψηφίους, που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το χρίσμα, είναι γυναίκες, ένας είναι ισπανόφωνος κι ένας άλλος τονίζει με υπερηφάνεια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η ετερομορφία των Δημοκρατικών υποψηφίων αντικατοπτρίζει επίσης την ιδεολογική πρόοδο που έχει συντελεστεί στο κόμμα, εν μέρει χάρη στις επιτυχίες των υποψηφίων του στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το περασμένο φθινόπωρο.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, με τα στελέχη του κόμματος να συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας νοητό προστατευτικό τείχος γύρω από τον Λευκό Οίκο, σε μία προσπάθεια να αποκρούσουν την κριτική που δέχεται η προεδρία. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει απερίφραστα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2020, ενώ μόνο ο πρώην κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, αποτόλμησε να αποκαλύψει ότι «σκέφτεται» να αντιπαρατεθεί απέναντι στον Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ευνόησε τη συσπείρωση αυτή της ρεπουμπλικανικής εκλογικής βάσης γύρω από το πρόσωπο του αμφιλεγόμενου προέδρου. Την ίδια ώρα, οι παρασκηνιακές διεργασίες της ελεγχόμενης από το κυβερνητικό κόμμα νομοθετικής εξουσίας, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης του κόμματος, αναμένεται να επιτρέψουν στους Ρεπουμπλικανούς να κλείσουν τη χρηματοδοτική ψαλίδα, που οδήγησε στις ήττες των υποψηφίων τους σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις των ενδιάμεσων εκλογών.

Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται ασυνήθιστα τολμηροί στην επιλογή υποψηφίων και μοιάζουν έτοιμοι να «θάψουν» οριστικά την εικόνα του κόμματος ως πεδίου δράσης και πηγής προνομίων για τους πολιτικούς απογόνους της δουλοκτητικής τάξης του αμερικανικού Νότου. Με εμφανή ενθουσιασμό από τα μέσα ενημέρωσης έγινε δεκτή, στις αρχές της εβδομάδας, η ανακοίνωση της Αφροαμερικανής γερουσιαστού της Καλιφόρνιας Κάμαλα Χάρις ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ικανοποίηση και κριτική

Η ικανοποίηση των ΜΜΕ οφείλεται στην ικανότητα της Χάρις να συσπειρώνει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος χάρη στη θητεία της ως εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο και ως γενικής εισαγγελέως της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Η ανακοίνωση της Χάρις συνοδεύθηκε και από κριτικές, όπως έδειξε το άρθρο καθηγητή Νομικής πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στους Times της Νέας Υόρκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η υποψήφια για το χρίσμα επέλεξε μεθόδους αμφίβολης νομιμότητας για να εξασφαλίσει καταδίκες στο Σαν Φρανσίσκο. Σε μια περίοδο οξείας πολιτικής πόλωσης, όμως, μια Δημοκρατική υποψήφια με άμεμπτες συντηρητικές περγαμηνές θεωρείται από πολλούς αξιόμαχη επιλογή απέναντι στις συντηρητικές κορώνες του προέδρου Τραμπ. Τον τόνο της εκστρατείας της και τη σημασία που δίνει στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους υπογράμμισε η Χάρις, επιλέγοντας το ιστορικό αφροαμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσιγκτον για την πρώτη της επίσημη ομιλία ως υποψήφιας για το χρίσμα.

Πλούσιο το μενού των Δημοκρατικών-1

Στο μεταξύ, δυναμική εμφάνιση στην προεκλογική σκηνή πραγματοποίησε η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος περιφρονητικών σχολίων από τον πρόεδρο Τραμπ. Η Ουόρεν, την οποία ο Τραμπ αποκαλεί συνήθως «Ποκαχόντας», κοροϊδεύοντας τους ισχυρισμούς της ότι έλκει μέρος της καταγωγής της από τους Ινδιάνους της Αμερικής, υπήρξε καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και έχει διακριθεί στη Γερουσία ως άξια συνεχίστρια της προοδευτικής παράδοσης της οικογένειας Κένεντι.

Επικριτές της Ουόρεν υποστηρίζουν ότι η προσήλωσή της στις αρχές του φεμινισμού, όπως αυτή εκδηλώθηκε στις παρεμβάσεις της υπέρ του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, την καθιστά ακατάλληλη να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους των συντηρητικών μεσοδυτικών και νότιων πολιτειών, που ψήφισαν υπέρ του Τραμπ το 2016.

Αγροτικές καταβολές

Τις συντηρητικές περγαμηνές της αναμένεται να υπενθυμίσει και η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Κρίστιν Τζίλιμπραντ, η οποία εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα διερευνητική επιτροπή με στόχο τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών. Η Τζίλιμπραντ έσπευσε να αποκαλύψει τις αγροτικές καταβολές της στα βόρεια της αχανούς πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι επικρίσεις της προοδευτικής μερίδας του Δημοκρατικού Κόμματος κατά της Τζίλιμπραντ, για υποστήριξη των θέσεων της υπερσυντηρητικής Οργάνωσης Οπλοκατοχής NRA και για την πρότασή της ως μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων για ανακήρυξη της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας των ΗΠΑ, μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ της, μεταξύ των συντηρητικών πρώην ψηφοφόρων του Τραμπ.

Παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μοιάζει έτοιμο να ασπασθεί υποψήφιο με ριζοσπαστικές προοδευτικές απόψεις, η σταθερή υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ και η διόγκωση του αριθμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο το 2020. Από κόμμα των Νότιων «dixiecrats», νοσταλγών του αυστηρού φυλετικού διαχωρισμού, οι Δημοκρατικοί έγιναν ήδη πολιτικοί εκφραστές της πολιτισμικής ποικιλίας και της πιο προοδευτικής και δημιουργικής μερίδας της αμερικανικής κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή