Ο Ρότζερ Στόουν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Ρόμπερτ Μιούλερ

Ο Ρότζερ Στόουν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Ρόμπερτ Μιούλερ

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρότζερ Στόουν δήλωσε ότι θα πει την αλήθεια σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, μεταδίδει το CNN.

Ερωτώμενος στην εκπομπή του ABC News «This Week» σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν για την συνεργασία του με τον Μιούλερ, ο Στόουν δήλωσε ότι οι δικηγόροι του θα πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, τόνισε ότι θα καταθέσει με ειλικρίνεια σχετικά με οποιαδήποτε λάθη που ενδέχεται να έχουν γίνει.

«Εάν έγιναν λάθη από άλλους στην προεκλογική εκστρατεία δεν το γνωρίζω. Είναι σίγουρο ότι θα καταθέσω με ειλικρίνεια, όπως και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών που είχα με τον πρόεδρο. Είναι αλήθεια ότι μιλούσαμε στο τηλέφωνο, αλλά αυτές οι επικοινωνίες είναι πολιτικές», είπε ο Στόουν.

Ο Στόουν που αρύνεται με επτά κατηγορίες από μια ομάδα ομοσπονδιακών ενόρκων στην Ουάσινγκτον συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στην Φλόριντα.

Ο Μιούλερ ισχυρίζεται στο κατηγορητήριο ότι ο Στόουν ήθελε να υποκλέψει ηλεκτρονικά μηνύματα από τα WikiLeaks σε συντονισμό με μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ.

Ο Στόουν δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα δηλώσει την αθωότητά του και δεν θα «επικαλεστεί ψευδείς μάρτυρες κατά του προέδρου». 

Σε ερώτηση για το αν συνεργάζεται με τον ειδικό ανακριτή, ο Στόουν απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, αλλά έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καταθέσω κατά του προέδρου, γιατί θα έπρεπε να φέρω ψευδομάρτυρες εναντίον του». 

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες, ο Στόουν ακολούθησε τον πρόεδρο Τραμπ στις επιθέσεις του κατά του Μιούλερ και την έρευνά του για την Ρωσία, ενώ αρνήθηκε «οποιαδήποτε συνωμοσία με την Ρωσία». Είπε ότι ποτέ ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρότεινε να του απονείμει χάρη.

«Δεν έχω συζητήσει ποτέ την απονομή χάρης. Το μόνο πρόσωπο για το οποίο έχω υποστηρίξει την απονομή χάρης κι όπως έχουμε συζητήσει προηγούμενα, είναι μία μετά θάνατον απονομή χάρης στον Μάρκους Γκάρβεϊ. [Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε 212 προεδρικές χάρες και 1715 ελαφρύνσεις ποινών κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει προεδρική χάρη για τον Μάρκους Μοζάια Γκάρβεϊ, εθνικό ήρωα της Τζαμάικα (1887-1940)].

Ο Τζερόμ Κόρσι, παλιός φίλος του Στόουν και συνεργάτης του, δήλωσε χθες ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο στο κατηγορητήριο του Στόουν είναι «ακριβείς» κι ότι «θα το επιβεβαιώσει αυτό, αν ερωτηθεί στο δικαστήριο». 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή σχετικά με την έρευνα του Μιούλερ για τις προεδρικές εκλογές του 2016 το «Πρόσωπο 1» έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Στόουν (μακρόχρονο συνεργάτη του προέδρου Τραμπ) για να προβλέψει ότι τα WikiLeaks είχαν περισσότερα έγγραφα να δημοσιοποιήσουν.

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Στόουν κατηύθυνε το «Πρόσωπο 1» για να έρθει σε επικοινωνία με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα προς δημοσιοποίηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κόρσι επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο ίδιος είναι το «Πρόσωπο 1» κι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο είναι «ακριβείς». Την άποψη αυτή υποστήριξε και κατά την χθεσινή εκπομπή του CNN «State of the Union» με τον Τζέικ Τάπερ.

“Γνωρίζω ότι το κίνητρό μου είναι να πω την αλήθεια. Και θα βεβαιώσω ότι αυτά που υπάρχουν για μέσα στο κατηγορητήριο είναι ακριβή. Θα το επιβεβαιώσω αν ρωτηθώ σχετικά και στο δικαστήριο”, δήλωσε ο Κόρσι στον Τάπερ.

«Θα είμαι ευτυχής να καταθέσω, εάν εγκληθώ και θα αφήσω την κατάθεση να εξελιχθεί, όπως θα εξελιχθεί», απάντησε ο Κόρσι. «Θα πω την αλήθεια εξαντλώντας κάθε περιθώριο, ακόμη κι αν αυτό είναι δύσκολο, με δεδομένο τον όγκο των πληροφοριών που υπάρχει. Μπορώ να θυμηθώ ακριβώς με την παραμικρή λεπτομέρεια, συζητήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και γεγονότα από το 2016. Θα κάνω ότι μπορώ για να πω την αλήθεια, χωρίς υπολογισμούς για να επωφεληθώ ή να αποπροσανατολίσω». 

Όταν ρωτήθηκε από τον Τάπερ αν γνώριζε ποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας κατηύθυνε τον Στόουν για να βρει επιπρόσθετες δημοσιοποιήσεις πληροφοριών από τα WikiLeaks, ο Κόρσι δήλωσε ότι δεν γνώριζε και ότι είπε ότι ακριβώς του είπε ο Στόουν.

«Συμφωνώ ότι ο Ρότζερ ήθελε από εμένα να μάθω τι θα κάνουν τα WikiLeaks. Δεν είχε ποτέ κάποια επικοινωνία με του Τζούλιαν Ασάνζ τόσο άμεσα ή έμμεσα. Έτσι, οι επικοινωνίες μου με τον Ρότζερ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, σχετικά με το τι νόμιζα ότι είχε ο Ασάνζ, ήταν πραγματικά εικασίες, συνδέοντας τις πληροφορίες», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δικηγόρος του Κόρσι, ο Λάρι Κλέιμαν, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο πελάτης του είναι ξεκάθαρο ότι διερευνάται από μια ομοσπονδιακή ομάδα ενόρκων, ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο Κόρσι θα καταδικαστεί.

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, και ειδικότερα αν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ, του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Ο Κόμεϊ την περίοδο εκείνη ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους – πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ- ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν. Ο ίδιος στην συνέχεια, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία απέναντι στο FBI και συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης, ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand Jury).

Για την απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή από πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες του.

Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του Μιούλερ προσπαθεί να εντοπίσει εάν διαπράχθηκε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή με την Μόσχα.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν κοινοβουλευτικά την Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου 2018, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την έρευνα του Μιούλερ, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται και για την άσκηση αντικειμενικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, για όλες τις δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ, μέχρι και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του και σχέσεις.

Πηγή: CNN, ABC News, Politicο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή