NYT: Συμφωνία επί της αρχής για ειρήνη μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν

NYT: Συμφωνία επί της αρχής για ειρήνη μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε μία συνθήκη ειρήνης, όπως μεταδίδουν οι New York Times, στην οποία οι αντάρτες θα εγγυούνται ότι θα προστατεύουν τα αφγανικά εδάφη από τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ. 

«Έχουμε ένα προσχέδιο του πλαισίου το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί », δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμέι Χαλιλζάντ, σε συνέντευξη του με τους New York Times στη Καμπούλ.

«Οι Ταλιμπάν, ικανοποιώντας τα αιτήματα μας, έχουν δεσμευθεί να κάνουν ότι χρειαστεί για να εμποδίσουν το Αφγανιστάν να γίνει βάση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

«Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε καλό σημείο ώστε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για να δουλέψει αυτή η συμφωνία», τόνισε

Μετά από εννιά χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών για να επιτευχθεί ειρήνη των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, το προσχέδιο αυτό είναι το μεγαλύτερο απτό βήμα προς το τέλος του 20χρόνου πολέμου που στοίχισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και άλλαξε σημαντικά την αμερικανική διεθνή πολιτική, σημειώνουν οι New York Times.

Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που παρέμεινε ανώνυμος, δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των Ταλιμπάν ζήτησαν χρόνο για να μεταφέρουν τις συζητήσεις που είχαν με τους αμερικανούς ομολόγους τους στην ηγεσία της οργάνωσης και κυρίως την επιμονή της αμερικανικής πλευράς για εκεχειρία μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην αποστολή των Ταλιμπάν ότι όλα τα «κομμάτια» μίας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι «συνδεδεμένα» και αποτελούν μέρη μίας «συμφωνίας-πακέτο», την οποία παρομοίασε χαρακτηριστικά με την ρώσικη κούκλα «μπάμπουσκα».

Αν και κάποιες πηγές των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι οι λεπτομέρειες για μία απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων είχαν ήδη συμφωνηθεί, Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες δεν είχαν ξεκαθαρίσει.

Ο Χαλιλζάντ επέστρεψε στο Αφγανιστάν την Κυριακή για να ενημερώσει την κυβέρνηση στην Καμπούλ για τις συζητήσεις που είχε με την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί εξέφρασε την ανησυχία του ότι μία συνθήκη ειρήνης δεν πρέπει να γίνει βιαστικά.

«Θέλουμε την ειρήνη, και την θέλουμε σύντομα, αλλά θέλουμε να επιτευχθεί με σύνεση», δήλωσε ο Γκανί. «Η σύνεση είναι σημαντικός παράγοντας για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε ο Γκανί.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις στα υψηλότερα επίπεδα θα συνεχίζονταν τον Φεβρουάριο, αλλά οτι διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή