BBC: Αδεια ράφια στα σούπερμαρκετ θα φέρει Brexit χωρίς συμφωνία

BBC: Αδεια ράφια στα σούπερμαρκετ θα φέρει Brexit χωρίς συμφωνία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφάλεια τροφίμων στη Βρετανία μπορεί να απειληθεί στην περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία και υποστεί απότομο πλήγμα στο εμπόριό της με την Ένωση, όπως ανακοίνωσε οργάνωση του κλάδου λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με το BBC.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανεμπορίου (BRC) αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, αλλά δήλωσε ότι η οργάνωση έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.

Επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα να προκληθεί χάος στα λιμάνια στην περίπτωση που η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

Το BBC ανέφερε ότι το BRC απηύθυνε την τελευταία του προειδοποίηση σε επιστολή του προς τους βουλευτές, η οποία υπογράφεται από ομίλους σούπερ μάρκετ όπως οι Tesco, Sainsbury's, Morrisons, Co-operative Group, Marks & Spencer και Lidl.

Σύμφωνα με το BBC, στην επιστολή επισημαίνονται οι φόβοι των εταιριών λιανικής πώλησης τροφίμων για προβλήματα στην τροφοδοσία στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας ότι το 90% των μαρουλιών και το 80% της ποσότητας της ντομάτας εισάγονται από την ΕΕ αυτή την περίοδο του χρόνου.

Mεγάλες εταιρίες supermarket όπως οι Sainsbury's, Asda, TESCO βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που προειδοποιούν ότι η διατήρηση στοκ φρέσκων τροφίμων είναι αδύνατη καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ εξαρτώμενο από την παραγωγή  της ΕΕ.

Oι λιανεμπορικές αλυσίδες φοβούνται, σημειώνει το BBC, ότι στη Βρετανία θα μπορούσαν να  εμφανιστούν άδεια ράφια εάν υπάρξουν μεγάλες διαταραχές στις προμήθειες.

Το BRC έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ότι ένα Brexit στο «χείλος του γκρεμού» θα παρεμπόδιζε την τροφοδοσία των τροφίμων, θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και θα οδηγούσε εκτός αγοράς κάποιες εταιρίες λιανικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή