Στη Βουλή οι δύο τροπολογίες για το Brexit

Στη Βουλή οι δύο τροπολογίες για το Brexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε χθες από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να στείλουν με την αποψινή τους ψήφο ένα μήνυμα προς την Ε.Ε. για το είδος διαζυγίου που επιθυμούν. Απόψε, ακριβώς δύο μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει δύο ανταγωνιστικές τροπολογίες.

Στην πρώτη, που υποστηρίζεται από την Τερέζα Μέι, γίνεται δεκτή η συμφωνία που υπέγραψε η βρετανική κυβέρνηση με την Ε.Ε., εφόσον αλλάξουν όσα προβλέπονται για την ιρλανδική «δικλίδα ασφαλείας». «Πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από κάτι σχετικά ρεαλιστικό, ό,τι και να απαντήσουν οι Βρυξέλλες – έτσι στέλνουμε ένα μήνυμα», είπε χθες η πρωθυπουργός. Ο εισηγητής, Συντηρητικός βουλευτής Γκρέιαμ Μπρέιντι, υποστήριξε ότι αν η τροπολογία υπερψηφιστεί, η Μέι θα διαθέτει «τεράστια δύναμη πυρός» στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η δεύτερη τροπολογία, με εισηγητές τους Ιβέτ Κούπερ από τους Εργατικούς και Νικ Μπόουλς από τους Συντηρητικούς, αποκλείει την έξοδο χωρίς συμφωνία και καθυστερεί την ημερομηνία εξόδου. «Είναι ίσως η μόνη ευκαιρία να παρέμβει η Βουλή στη διαδικασία και να αναλάβει τον έλεγχο», είπε ο Μπόουλς. «Αν δεν αδράξουμε την ευκαιρία, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να πάμε ώς τα άκρα στις 29 Μαρτίου χωρίς να το θέλουμε, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει σε συμβιβασμό, αν είχαμε λίγους μήνες ακόμη».

Κοινοβουλευτικοί συντάκτες μετέφεραν διάλογο ανάμεσα στον ευρωσκεπτικιστή τέως υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και την πρωθυπουργό Μέι, με τον Τζόνσον να ερωτά ποιο θα είναι το όφελος αν υπερψηφιστεί η τροπολογία Μπρέιντι. «Δεν θα μάθουμε αν δεν μας υποστηρίξεις, Μπόρις», φέρεται να απάντησε η πρωθυπουργός.

Πάντως, η ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Συντηρητικών υπό τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ ανακοίνωσε ότι δεν θα την ψηφίσει γιατί το κείμενο δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι «εναλλακτικές διευθετήσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν τίθεται εκ νέου σε διαπραγμάτευση, αλλά καλεί το Λονδίνο να εστιάσει στη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας, θυμίζοντας ότι η περίφημη «δικλίδα ασφαλείας», που τόσες αντιδράσεις έχει προξενήσει από όσους θεωρούν ότι «παγιδεύει» τη Βρετανία, αφορά μόνο τη μεταβατική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή