Οι απελάσεις προκαλούν κρίση στην Ολλανδία

Οι απελάσεις προκαλούν κρίση στην Ολλανδία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τρία από τα τέσσερα κόμματα του ολλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού πιέζουν τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση απέναντι στα παιδιά που κινδυνεύουν με απέλαση παρότι έχουν ριζώσει στην ολλανδική κοινωνία. Το ζήτημα έχει προξενήσει κυβερνητική κρίση, επισκιάζοντας το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών του σκάφους Sea Watch 3, στους οποίους η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε χθες την πόρτα χωρίς μεγάλες αντιδράσεις.

Η Ολλανδία ήταν μία από τις επτά χώρες που στις 9 Ιανουαρίου δέχθηκαν να παραλάβουν 49 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παρέμεναν εν πλω στο Sea Watch 3 από τις 22 Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, το σκάφος, που έχει ολλανδική σημαία και έχει ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, διέσωσε εκ νέου 47 ανθρώπους από φουσκωτή βάρκα στα ανοικτά της Λιβύης. Εκτοτε παλεύει με τα κύματα της Μεσογείου, που έφθασαν τα 7 μέτρα και κινείται στα ανοικτά των Συρακουσών, αναμένοντας οδηγίες.

Από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, οι οδηγίες ήρθαν και ήταν οι εξής: να τους δεχθεί η Γαλλία ή η Ολλανδία. Σημαντική μερίδα όσων διασώζονται στη Μεσόγειο δικαιούνται διεθνή προστασία, ενώ άλλοι αναζητούν ευκαιρίες εργασίας. Η άρνηση της ολλανδικής κυβέρνησης βασίστηκε στην απαίτηση να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου στα σύνορα της Ευρώπης. «Αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία πρέπει να στέλνονται πίσω αμέσως μόλις φθάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Χωρίς σαφή προοπτική για μια τέτοια δομική λύση, η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει σε ad hoc μέτρα για την αποβίβασή τους».

Το θέμα έχει περάσει «στα ψιλά» της ολλανδικής ειδησεογραφίας, καθώς μαίνεται η διαμάχη για τις απελάσεις ανηλίκων. Η κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας σημείωσε ότι αν δεν έχει βρεθεί λύση ώς τη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση, υπάρχει ο κίνδυνος τα τρία κυβερνητικά κόμματα που ζητούν επιείκεια να συνταχθούν με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, που επίσης ζητούν να επανεξεταστούν οι κανόνες. Το φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Ρούτε έχει «οχυρωθεί» πίσω από την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης, στην οποία αναφέρεται ότι η πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή