Κρίσιμη εβδομάδα στη Βενεζουέλα

Κρίσιμη εβδομάδα στη Βενεζουέλα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας εν αναμονή εμφανίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, καθώς ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να οχυρώνεται πίσω από την υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας και ανθίσταται στις ασφυκτικές πιέσεις για πολιτική διέξοδο από την εκρηκτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από σειρά κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κάλεσε χθες τους πολίτες να κατέβουν σε διαδηλώσεις, δύο φορές αυτή την εβδομάδα, για την ανατροπή του εν ενεργεία προέδρου. Ο πρώτος γύρος διαδηλώσεων ορίστηκε για αύριο Τετάρτη, μεταξύ 12 μ. και 2 μ.μ., με κεντρικό στόχο να ασκηθεί πίεση στον στρατό ώστε να συνταχθεί με την προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο. Ο δεύτερος γύρος προβλέπεται να λάβει χώρα το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία που έχει θέσει στον Μαδούρο η Ε.Ε. προκειμένου να ορίσει πρόωρες εκλογές.

Με σειρά άλλων κινήσεών του το τελευταίο διήμερο, ο Γκουαϊδό ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ και την αίσθηση ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια άκρως ασταθή κατάσταση διπλής εξουσίας. Προχθές το πρωί, προσήλθε στην κυριακάτικη λειτουργία εκκλησίας στη συνοικία Τσακάο του Καράκας. Μετά το τέλος της λειτουργίας, απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον στρατό ως αρχηγός του κράτους: «Στρατιώτη, σου δίνω μία εντολή: μην ανοίξεις πυρ εναντίον του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, οπαδοί του, σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, προσπαθούσαν να δώσουν σε αξιωματικούς και οπλίτες φυλλάδιο για την αμνηστία που έχει υποσχεθεί σε όσους εξ αυτών στηρίξουν την προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γκουαϊδό αποκάλυψε, με συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει τον Μαδούρο σε παραίτηση. Στην ίδια συνέντευξη γνωστοποίησε ότι έχει αρχίσει τη διαδικασία «διαπίστευσης αντιπροσώπων στο εξωτερικό». Ηδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τον Κάρλος Βέκιο, ο οποίος είναι εξόριστος στις ΗΠΑ και διαπιστεύθηκε από τον Γκουαϊδό, ως διπλωματικό εκπρόσωπο της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο παρέστη την Κυριακή σε στρατιωτικά γυμνάσια στην πολιτεία Καραμπόμπο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Βλαδίμιρ Παντρίνο, σε μια νέα εκδήλωση νομιμοφροσύνης από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Την ίδια ημέρα απέρριψε, με συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό.

Εκκληση του Γκουαϊδό στον Τσίπρα

Εκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει απηύθυνε, μέσω του ΣΚΑΪ και της συνέντευξης που παραχώρησε στον Ιάσονα Πιπίνη, ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό. Σχετικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο κ. Γκουαϊδό απηύθυνε μήνυμα στην Ελλάδα «να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της δημοκρατίας», χαρακτηρίζοντας ανησυχητική τη στάση της. «Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του να έρθουν στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μία εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Περιμένω να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να στηρίξει τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή