Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος του «shutdown»

Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος του «shutdown»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η καθαρή ζημία που προξένησε στην αμερικανική οικονομία η 35ήμερη μερική αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου. Η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε την Παρασκευή χωρίς ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επιτύχει τον στόχο του, που ήταν η εξασφάλιση κονδυλίων από το Κογκρέσο για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, υποχρεώνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο σε υποχώρηση, την Παρασκευή, ήταν το κλείσιμο του αεροδρομίου Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης εξαιτίας της μαζικής απουσίας απλήρωτων εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και στην ασφάλεια του αεροδρομίου ήταν υποχρεωμένοι να παρίστανται, αν και απλήρωτοι, αλλά δήλωσαν μαζικά ασθένεια. Η αναστολή λειτουργίας του Λα Γκουάρντια επηρέασε και άλλα αεροδρόμια της χώρας, δίνοντας στον Τραμπ μια γεύση του επικείμενου χάους.

Επιπλέον, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρέμεινε ενωμένο στην εναντίωσή του στην τακτική του Αμερικανού προέδρου. Αντιθέτως, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούσαν ανοικτά την ομηρία 800.000 δημοσίων υπαλλήλων και συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς στο ψήφισμα της Γερουσίας που ζητούσε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση χωρίς όρους.

Η αποκατάσταση είναι προσωρινή (έως τις 15 Φεβρουαρίου) με στόχο μέχρι τότε να έχει βρεθεί λύση για τα κονδύλια που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα, αν και αυτό ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι εργολάβων του δημοσίου δεν θα πληρωθούν ποτέ, εξ ου και η εκτίμηση πως από τα 11 δισ. δολάρια που έχασε το ΑΕΠ, θα ανακτηθούν μόνο τα 8 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή