Προοπτική ειρήνης χάρη στις συνομιλίες με Ταλιμπάν

Προοπτική ειρήνης χάρη στις συνομιλίες με Ταλιμπάν

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την προοπτική απόσυρσης όλων των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, χάρη στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κατάρ μεταξύ Ταλιμπάν και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καμπούλ, επιβεβαίωσε χθες στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες στις συνομιλίες δημιουργεί προοπτική λήξης του πολέμου στο Αφγανιστάν, που έχει ήδη κλείσει 17 χρόνια. «Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Μοναδικός στόχος μας είναι η ειρήνευση και η μελλοντική στενή σχέση με την εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας», αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Επόμενο πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις αναμένεται, όμως, να είναι η κήρυξη επίσημης εκεχειρίας στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στις 25 Φεβρουαρίου, καθώς οι Ταλιμπάν ζητούν την πλήρη απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων προτού συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Παρά την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και Αμερικανών εκπαιδευτών του αφγανικού στρατού, οι Ταλιμπάν ελέγχουν περίπου το ήμισυ του Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε καθημερινή βάση με στόχο αστυνομικές δυνάμεις και τον αφγανικό στρατό. Περισσότεροι από 45.000 Αφγανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το 2014 έως σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή