Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στη Βραζιλία

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στη Βραζιλία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαιότητα ότι ο κατάλογος με τους νεκρούς από την κατάρρευση του φράγματος στην Μπρουματζίνιου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, θα αυξηθεί εκφράζουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. Ο προσωρινός απολογισμός της καταστροφής είναι 60 νεκροί και 303 αγνοούμενοι, ενώ οι έρευνες ξανάρχισαν μετά τη διακοπή που προκάλεσε ο φόβος κατάρρευσης ενός δεύτερου φράγματος τελμάτων, των απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων.

Εως τώρα υπάρχουν «60 νεκροί», ενώ «303 πρόσωπα αγνοούνται», αριθμός που «αυξήθηκε επειδή προστέθηκαν οικογένειες που δεν βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο», διευκρίνισε στον Τύπο ο αντισυνταγματάρχης Φλάβιο Γκοτζίνιου, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Ο αριθμός των νεκρών «αναμφίβολα πρόκειται να αυξηθεί», προειδοποίησε. Εντοπίστηκε λεωφορείο με απροσδιόριστο αριθμό πτωμάτων στο εσωτερικό του, είπε ο ίδιος. Την Κυριακή, πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το τραύμα της καταστροφής της Παρασκευής, όταν κατέρρευσε το φράγμα στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου της εταιρείας Vale, ξύπνησαν πανικόβλητοι διότι ηχούσαν σειρήνες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο υποχώρησης ενός ακόμη φράγματος. Ο συναγερμός ήρθη κατόπιν. «Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος υποχώρησης» του φράγματος, διαβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Γκοτζίνιου και προσέθεσε πως «οι έρευνες έχουν πλέον ξαναρχίσει με ελικόπτερα και στο έδαφος με τη βοήθεια (ειδικά εκπαιδευμένων) σκύλων».

«Οσο δεν έχουμε ακόμη ανασύρει το τελευταίο πτώμα, έχουμε ελπίδες να βρούμε επιζήσαντες, παρότι γνωρίζουμε πως, όσο περνά ο χρόνος, αυτό θα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο», επισήμανε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της πολιτείας.

Παράλληλα, η δικαιοσύνη της Βραζιλίας παρήγγειλε να δεσμευθούν 2,6 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς της Vale, του κολοσσού της μεταλλευτικής βιομηχανίας, για να δοθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες ζωών, τις οικονομικές ζημίες και την περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της κατάρρευσης του φράγματος στην Μπρουματζίνιου, πόλη που απέχει περίπου 60 χλμ. από την Μπέλο Οριζόντε, πρωτεύουσα της Μίνας Ζεράις.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Vale ανέφερε ότι ενεργοποίησε τις σειρήνες του συναγερμού διότι «εντόπισε αύξηση της στάθμης του νερού στο φράγμα 6», στο ίδιο μεταλλείο. Οι περίπου 3.000 πολίτες που απομακρύνθηκαν έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί. Είναι ακόμη άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στη θραύση και στην κατάρρευση του φράγματος το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

Η πολιτεία Μίνας Ζεράις είχε ήδη βυθιστεί στο πένθος τον Νοέμβριο του 2015, όταν η θραύση ενός άλλου φράγματος, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από την Μπέλο Οριζόντε, συνιδιοκτησίας της Vale και της αγγλοαυστραλιανής BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία.

«Η Vale είναι ανεύθυνη και ανίκανη. Θα νόμιζε κανείς ότι θα είχε πάρει το μάθημά της από τη Μαριάνα, και όμως τρία χρόνια μετά, η πόλη μας θρηνεί θύματα», εξανέστη ο δήμαρχος της Μπρουματζίνιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή