Γαλλία: Αντιδράσεις για νόμο κατά των διαδηλώσεων

Γαλλία: Αντιδράσεις για νόμο κατά των διαδηλώσεων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις ότι ο νέος νόμος κατά των βανδαλισμών δεν αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των «Κίτρινων Γιλέκων», ούτε και απόπειρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων, προσέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Το νομοθέτημα, που εισηγήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, φιλοδοξεί «να επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να διαδηλώνουν σε συνθήκες ασφάλειας και χωρίς φόβο». Σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει χρόνο, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε νομοσχέδιο του γερουσιαστή του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Μπρουνό Ρεταγιό, που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των αντιεξουσιαστών «μπλακ μπλοκ». Το κείμενο είχε τότε χαρακτηρίσει η Αριστερά πλήγμα στην ελευθερία της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Σε μία προσπάθεια να καταστήσει το νομοσχέδιο «εύπεπτο» στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση εισήγαγε σειρά τροπολογιών, που περιορίζουν την αρμοδιότητα των επικεφαλής της αστυνομίας να απαγορεύουν τη διεξαγωγή πορειών και συγκεντρώσεων.

Ιδιαίτερες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η πρόταση του αρχικού κειμένου, που επέτρεπε την πραγματοποίηση σωματικών ελέγχων έξω από τους χώρους της διαδήλωσης από αστυνομικά όργανα. Το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρθηκε εντέλει, ύστερα από απαίτηση σημαντικής μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Από τη μεριά της, η αριστερή αντιπολίτευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να ζητήσει την ψήφιση τροπολογίας, η οποία θα απαγορεύει τη χρήση φορητών εκτοξευτών σφαιριδίων από την αστυνομία, καθώς και τη χρήση των επικίνδυνων χειροβομβίδων «απεγκλωβισμού» GLI-F4, που έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή