Ολλανδία: Η πίεση φέρνει λύση στο θέμα απέλασης των 400 παιδιών

Ολλανδία: Η πίεση φέρνει λύση στο θέμα απέλασης των 400 παιδιών

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς συμφωνία για το ζήτημα των 400 παιδιών που έχουν ενταχθεί στην ολλανδική κοινωνία αλλά κινδυνεύουν με απέλαση οδεύει ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την έντονη κοινωνική πίεση για επιείκεια.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλελεύθερου κόμματος VVD, Κλάας Ντάικχοφ. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις για το θέμα, χθες, δεν υπήρξε συμφωνία, αν και καταγράφηκε πρόοδος. Το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε επιδιώκει να καταλήξει σε συμβιβασμό πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, που θα διεξαχθεί σήμερα, ώστε να αποφύγει την κοινοβουλευτική ήττα. Ρόλο-κλειδί στην ανάδειξη της υπόθεσης επιτέλεσε η μεταστροφή του συγκυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έπαψε να αποτελεί ένθερμο οπαδό των απελάσεων. Η πολιτική της «χάριτος για παιδιά» καθιερώθηκε το 2013, αλλά στην πράξη τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά που ελάχιστοι έχουν επωφεληθεί. Η σχετική διάταξη απέκτησε ονοματεπώνυμο μετά την υπόθεση δύο παιδιών από την Αρμενία, που πυροδότησε ευρύ κύμα αλληλεγγύης.

Ο επικεφαλής των «Πρασίνων», Γέσι Κλάβερ, κατηγόρησε το κόμμα του πρωθυπουργού πως χρονοτριβεί, γιατί δεν θέλει να δείξει ότι υποχωρεί. «Αυτό που προέχει είναι τα παιδιά αυτά που ζουν στην ανασφάλεια, να αποκτήσουν σιγουριά», είπε ο Κλάβερ. «Φερθείτε ως ενήλικοι». H υπόθεση φέρει σημαντικές ομοιότητες με τη γενιά των λεγόμενων «dreamers», που διχάζει την αμερικανική πολιτική συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή