Τρεις εναλλακτικές για το «backstop» εξετάζει η Μέι – «Όχι» του Βερολίνου στην επαναδιαπραγμάτευση

Τρεις εναλλακτικές για το «backstop» εξετάζει η Μέι – «Όχι» του Βερολίνου στην επαναδιαπραγμάτευση

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκέφτεται τρεις πιθανές εναλλακτικές επιλογές σχετικά με το «backstop», το σχέδιο ανάγκης που δημιουργήθηκε ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» στην Ιρλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της σε δημοσιογράφους.

Απο την άλλη μεριά, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία έχουν καταλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έλαβε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αυτή.

Νωρίτερα ο ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες του Brexit έχουν «ξοδέψει» δύο χρόνια ψάχνοντας εναλλακτικές για το «backstop» και μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν φαίνεται να δουλεύει.

Αντίθετα, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit δήλωσε νωρίτερα ότι το Λονδίνο θα εξερευνήσει όλες τις επιλογές μετά την χθεσινή ψηφοφορία, η οποία έδωσε εντολή στη Τερέζα Μέι να διαπραγματευτεί νέους όρους, χωρίς όμως να προκύπτει από τη διαδικασία κάποια εναλλακτική που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το backstop.

«Έχουμε εξετάσει όλες αυτές τις επιλογές και είδαμε ότι καμία δεν άντεξε σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο και τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλά και πάλι για τα ίδια πράγματα που έχουμε δοκιμάσει», δήλωσε ο Κόβενεϊ στην ιρλανδική εθνική τηλεόραση RTE.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή