Brexit : Το αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ και η απάντηση της Μέι

Brexit : Το αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ και η απάντηση της Μέι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

Ωστόσο, η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

«Το είπαμε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια "δικλείδα ασφαλείας" απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασιλείου είναι αυξημένος».

Εκπρόσωπος της Μέι: «H επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το backstop δεν θα είναι εύκολη»

Η Τερέζα Μέι ήταν σαφής ότι η προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit δεν θα είναι εύκολη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που σύναψαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Η Μέι ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη διαδικασία και πως θα υπήρχε απροθυμία στην ευρωπαϊκή πλευρά να θέσει εκ νέου υπό συζήτηση τη Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα: Η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία, εμείς θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, η συμφωνία που συνάφθηκε με την ΕΕ απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο με 230 ψήφους… οπότε θα χρειαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία ώστε να κερδίσουμε την στήριξη της βουλής», εξήγησε.

Μετά από τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εκπρόσωπος του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών δήλωσε ότι «ο Τζέρεμι επιχειρηματολόγησε για το εναλλακτικό μας σχέδιο», προσθέτοντας ότι ο τόνος της συνάντησης ήταν «σοβαρός και προσηλωμένος» και πως οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή