Διαμαρτυρία Λούλα: Αρνήθηκε άδεια από τις φυλακές και δεν παρέστη στην κηδεία του αδερφού του

Διαμαρτυρία Λούλα: Αρνήθηκε άδεια από τις φυλακές και δεν παρέστη στην κηδεία του αδερφού του

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έλαβε τελικώς άδεια από τη φυλακή για να αποχαιρετήσει τον αδελφό του που πέθανε την Τρίτη, αλλά ο αριστερός πρώην πρόεδρος αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή, καθώς ο αδερφός του είχε ήδη ταφεί.

«Δεν με άφησαν να αποχαιρετήσω τον Βάβα, απλά από κακία, δεν μπορώ να κάνω τίποτα επειδή δεν με άφησαν να πάω, μπορώ απλά να μείνω εδώ και να κλάψω», είπε ο Λούλα.

«Η δικαστική απόφαση έφτασε όταν η σορός είχε ήδη ταφεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η χορήγηση άδειας είχε αρχικά απορριφθεί από την δικαστή Καρολίνα Λέμπος, αρμόδια για την εκτέλεση της ποινής του Λούλα, αλλά στη συνέχεια δόθηκε από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Χοσέ Αντόνιο Ντίας Τόφολι, ο οποίος έκρινε παραδεκτή την έφεση του πρώην προέδρου.

Ωστόσο, η απόφαση Τόφολι δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις λίγα λεπτά πριν την 13:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν και είχε προγραμματιστεί η ταφή του Γενιβάλ Ινάσιο ντα Σίλβα, αλλιώς «Βάβα», που πέθανε από καρκίνο χθες Τρίτη σε ηλικία 79 ετών.

Ο Λούλα έχει μεταφερθεί από τον Απρίλιο στη φυλακή στην Κουριτίμπα (νότια), 400χλμ από το Σάο Μπερνάρντο ντε Κάμπο, όπου έλαβε χώρα η κηδεία του μεγαλύτερου αδελφού του, με τον οποίο είχε πολύ στενή σχέση.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του επέτρεψε να συναντήσει «μόνο την οικογένειά του, σε στρατιωτική μονάδα, με την πιθανότητα να μεταφερθεί η σορός εκεί». Όμως η ταφή είχε πραγματοποιηθεί ήδη και ο Λούλα αρνήθηκε να λάβει την άδεια.

Για να αρνηθεί την άδεια, η δικαστής Καρολίνα Λέμπος είχε βασιστεί στις γνωμοδοτήσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της εισαγγελίας.

Οι αρχές προφανώς φοβήθηκαν ότι η κηδεία θα οδηγήσει σε εκκλήσεις της αριστεράς για αποφυλάκιση του Λούλα, για τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρο έχει ευχηθεί «να σαπίσει στη φυλακή».

Ο τέως πρόεδρος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) εκτίει ποινή φυλάκισης από τον περασμένο Απρίλιο για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή