ΗΠΑ: Μπρος φωτιά και πίσω πάγος

ΗΠΑ: Μπρος φωτιά και πίσω πάγος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Δραματική είναι η κατάσταση στο Σικάγο, όπου οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ακόμα και η ολιγόλεπτη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα, καθώς η πόλη βίωσε χθες την πιο κρύα ημέρα στην ιστορία της. Σε όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες έχουν ανοίξει τις θύρες τους κέντρα θέρμανσης. Σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν, καθώς παγωμένοι πολικοί άνεμοι έφτασαν από την Αρκτική. 

 

Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι πυρκαγιές κατακαίουν τα δάση της Αυστραλίας, όπου καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ. Η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών προκάλεσε πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης. Τα συνδικάτα απαιτούν οι επιχειρήσεις να κλείνουν όταν ο υδράργυρος φτάνει στο… κόκκινο, όπως είναι οι 46,6 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αδελαΐδα, την πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας. Πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν είναι τα μόνα. Πέρυσι καύσωνες ταλαιπώρησαν χώρες από τη Νορβηγία μέχρι την Αλγερία. Στην Αυστραλία, η περίοδος ξηρασίας διαρκεί τόσο πολύ που ένα παιδί που πάει στο νηπιαγωγείο δεν έχει βιώσει βροχή στη ζωή του. Η Καλιφόρνια έζησε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές το 2018, με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της πολιτείας, η Pacific Gas and Εlectric.
 
Καταστροφικά ρεκόρ
 
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα καθιστούν πιθανότερες τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, ένας πιο θερμός πλανήτης, λένε οι επιστήμονες, κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνότερα και πιο έντονα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, και τα είκοσι θερμότερα χρόνια συνέβησαν στα τελευταία 22 χρόνια. Αλλά και η θερμοκρασία των ωκεανών έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

 
Οσον αφορά τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους θερμότερους χειμώνες. Ωστόσο, και αυτές μπορεί να αποτελούν μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
 
Ερευνες που πραγματοποιούνται τώρα αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του Αρκτικού Κύκλου μεταβάλλει τους αεροχειμάρρους, προωθώντας τους πολικούς ανέμους σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες και πιθανώς να είναι απροετοίμαστες για τέτοιες συνθήκες.
 
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine υποδεικνύει ότι οι θάνατοι που θα προκληθούν από τις αυξημένες θερμοκρασίες θα πενταπλασιαστούν στις ΗΠΑ μέχρι το 2080. Οι προοπτικές για τις πιο φτωχές χώρες είναι ακόμα χειρότερες. Για τις Φιλιππίνες, οι ειδικοί προβλέπουν δωδεκαπλασιασμό των θανάτων. Η ακραία ζέστη καταστρέφει την υγεία και την περιουσία εκατομμυρίων ανθρώπων στη νότια Ασία. Επίσης, επηρεάζει τη διατροφική αξία πολλών καλλιεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή