«Η συμφωνία αποχώρησης είναι μοναδική»

«Η συμφωνία αποχώρησης είναι μοναδική»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω έναν μονόκερο και τον θέλω τώρα». Ετσι συνόψισαν οι αναλυτές της τράπεζας JP Morgan τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα του Brexit, την ώρα που οι «Τάιμς» προειδοποιούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είναι αποφασισμένη να φέρει τη διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Το βράδυ της Τρίτης, η Βουλή των Κοινοτήτων συντάχθηκε πίσω από το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί το μεταβατικό καθεστώς του «backstop», στο οποίο η Βρετανία παραμένει ουσιαστικά στην τελωνειακή ένωση, χωρίς να μετέχει στην Ε.Ε. Η ρύθμιση περί backstop συμπεριελήφθη στη συμφωνία ώστε μετά το Brexit να μην εμφανιστούν «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία, εξέλιξη που θα αποσταθεροποιούσε το πολύπαθο νησί. Το κείμενο της τροπολογίας που ψηφίστηκε προχθές ζητεί «εναλλακτικές διευθετήσεις», οι οποίες, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να είναι τεχνολογικές εφαρμογές.

«Τι καινούργιες τεχνολογίες θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα εμφανιστούν τις επόμενες 58 ημέρες;», ρώτησε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χθες στη Βουλή, ενώ εν συνεχεία μετέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ για διαβουλεύσεις με την πρωθυπουργό Μέι. Ο Κόρμπιν υποστηρίζει ότι η μόνη λύση που θα μπορούσε να εγκριθεί από τη βρετανική Βουλή και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία θα κρατήσει ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα είναι να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., παραμένοντας στην τελωνειακή ένωση. Στην ψηφοφορία της Τρίτης, η τροπολογία που ζητούσε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση συγκέντρωσε 296 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Η περίπτωση

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, φαίνεται ότι συμφωνεί με αυτή τη λύση. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η μόνη περίπτωση που θα άξιζε να ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης θα ήταν αν η Βρετανία δεχόταν να αλλάξει τις κόκκινες γραμμές και να αποδεχθεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση. «Η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και η μοναδική πιθανή συμφωνία», ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε. Τα σύνορα της Ιρλανδίας είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια. Η Ε.Ε. θα παραμείνει ήρεμη, ενωμένη και αποφασισμένη».

Διπλωματικές πηγές είπαν στον ανταποκριτή των «Τάιμς» στις Βρυξέλλες, Μπρούνο Γουότερφιλντ, ότι η Αγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να φθάσει «στο χείλος του γκρεμού». Αναφερόμενη στην εμπειρία που απoκόμισε η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, η πηγή ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Μέρκελ «πρέπει κανείς να κοιτάξει πρώτα την άβυσσο, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα».

Τα μεσάνυχτα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ευρωπαϊκές συνθήκες παύουν αυτομάτως να ισχύουν στη Βρετανία και η χώρα πηγαίνει σε άτακτη έξοδο, εκτός αν έχει προηγηθεί συμφωνία με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή