ΚΟΣΜΟΣ

Εντι Ράμα: Ιστορικά σωστό βήμα η συμφωνία των Πρεσπών

Εντι Ράμα: Ιστορικά σωστό βήμα η συμφωνία των Πρεσπών

«Ιστορικά απολύτως σωστό βήμα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στην DW, προσθέτοντας ότι «αφήνει πίσω της μία μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος, διαμάχης και εμποδίων».

Ο Εντι Ράμα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως ιστορικά ήταν ένα απολύτως σωστό βήμα. Η συμφωνία αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος, διαμάχης, εμποδίων και χρειάζεται μια ηγεσία που έχει θάρρος ώστε να βγάλει όλη την περιοχή από τη στασιμότητα και να ανοίξει νέες προοπτικές σε όλους τους λαούς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, όπως στους ‘Μακεδόνες’ ή στους Αλβανούς».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλβανός Πρωθυπουργός μιλά για την Ανγκελα Μέρκελ ενώ παράλληλα εκτιμά τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Ανγκελα Μέρκελ είναι αληθινή φίλη των λαών της περιοχής», λέει ο Εντι Ράμα. Όσον αφορά τις προσδοκίες του από τη γερμανική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δηλώνει:

«Δεν αναμένω τίποτα ιδιαίτερο. Είναι μια πολύ αξιόπιστη κυβέρνηση μιας φιλικής χώρας, η οποία είναι πάντα παρούσα στην Αλβανία για τον εκδημοκρατισμό της περιοχής και την ευρωπαϊκή ένταξη».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «χωρίς τις ΗΠΑ το Κοσσυφοπέδιο δεν θα είχε απελευθερωθεί από τα νύχια του Βελιγραδίου. Δεν θα ήταν το ανεξάρτητο κράτος, το οποίο είναι σήμερα. Οι ΗΠΑ στήριζαν πάντα αποφασιστικά την δημοκρατία στην Αλβανία. Και από την πρώτη μέρα η Αλβανία τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση ήταν αριστερή ή συντηρητική».