Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση τη δυσφορία του για την «αθέμιτη και αντιπαραγωγική στάση» που διατηρούν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή τη κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε κατά την 5η Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) κατηγορεί μεταξύ άλλων την Κύπρο για αδιάλλακτη στάση το 2017 που ήταν μάλιστα η κύρια αιτία για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. 

Στη Med7 που συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, επαναδιατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της Ευρώπης στις έρευνες της Λευκωσίας για υδρογονάνθρακες στα χωρικά της ύδατα.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επιδοκιμάσια επί της διακήρυξης για τις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης για τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της ένταξής της στην ΕΕ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι αναφορές κατά την κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκαν κατά την 5η Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) που έλαβε χώρα  στη Νότια Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης "αλληλεγγύης της Ένωσης".

Η επιδοκιμάσια επί της διακήρυξης για τις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης για τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της ένταξής της στην ΕΕ. 

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 (σ.σ που έλαβε χώρα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας) υπήρξε η αδιάλλακτη νοοτροπία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, θεωρώντας τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και των Τουρκοκυπρίων ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της διαστρεβλωμένης νοοτροπίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή