Ο πυρηνικός φόβος επιστρέφει

Ο πυρηνικός φόβος επιστρέφει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, της ιστορικής συμφωνίας INF μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, φαίνεται ότι οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του αποχωρεί από τη συμφωνία, όπως είχε προειδοποιήσει, καθώς η Ρωσία δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απαγόρευε στις δύο υπερδυνάμεις να έχουν πυρηνικά όπλα με βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα. Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία με την κατασκευή και εγκατάσταση του πυραύλου Κρουζ 9Μ729, ο οποίος δύναται να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία απέρριψε την κατηγορία και οργάνωσε, την περασμένη εβδομάδα, επίδειξη του επίμαχου πυραύλου στη Μόσχα, έχοντας προσκαλέσει και στρατιωτικούς επιτετραμμένους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν να παραστούν. Περνώντας στην αντεπίθεση, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι αυτές που παραβιάζουν τη συμφωνία, με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Πάντως, ο Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο διάσωσης της συμφωνίας, καλώντας τη Ρωσία να υποχωρήσει στο ζήτημα του συγκεκριμένου πυραύλου, στο χρονικό διάστημα των έξι μηνών που προβλέπεται ανάμεσα στη χθεσινή ανακοίνωσή του και στην οριστική απόσυρση από τη συμφωνία. Στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν τον φόβο ότι η κατάρρευση της INF θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες, μείζονες συμφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της START.

Δηλώσεις

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού της Ευρώπης σε ένα νέο γύρο πυρηνικού ανταγωνισμού Ουάσιγκτον και Μόσχας, όπως συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο, εκφράζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες. «Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, είναι να δούμε την ήπειρό μας να γίνεται πεδίο αναμέτρησης άλλων υπερδυνάμεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αξιοποιηθεί το παράθυρο των έξι μηνών ώστε να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις». Προσέθεσε, πάντως, ότι «είναι σαφές πως η Ρωσία έχει παραβιάσει τη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή