Σκληρά μέτρα κατά των «Γιλέκων»

Σκληρά μέτρα κατά των «Γιλέκων»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευαίσθητες ισορροπίες αποπειράται να τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά την ψήφιση αμφιλεγόμενου άρθρου του νόμου κατά των βανδαλισμών τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Το επίμαχο –δρακόντειο– άρθρο θα επιβάλει ποινή ενός έτους φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ σε βίαιους διαδηλωτές, οι οποίοι θα συλλαμβάνονται με καλυμμένα πρόσωπα. Το άρθρο προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που το χαρακτήρισαν ανεφάρμοστο και αντίθετο με τις δημοκρατικές αρχές.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε ήδη από την ελεγχόμενη από τη Δεξιά γαλλική Γερουσία και θα υποβληθεί για ψήφιση την Τρίτη στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, φέρνει στις μνήμες τον νόμο του 1970 για την αντιμετώπιση των αριστερών ταραξιών στον απόηχο του Μάη του ’68.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν, κλονισμένη από το εύρος των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» τους τελευταίους μήνες, προωθεί το δρακόντειο νομοθέτημα σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και να αποδείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων. Τα αμφιλεγόμενα εδάφια του νόμου, όμως, όπως η δυνατότητα της αστυνομίας να ορίζει «ζώνες ασφαλείας» περιμετρικά των διαδηλώσεων, όπου οι Αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε σωματικό έλεγχο των πολιτών, απειλούν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Η απόπειρα του Μακρόν και της κυβέρνησης να εμφανίσει σκληρό πρόσωπο απέναντι στο κίνημα των «Γιλέκων», το οποίο θεωρεί απολίτικο και στερούμενο ιδεολογικού ερείσματος, δεν μοιάζει ικανή να προσφέρει αξιόλογους πολιτικούς καρπούς.

Η αυστηρότητα του συγκεκριμένου νόμου μοιάζει μάλιστα να λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος για το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Την Τετάρτη, τρία από τα «ιστορικά στελέχη» των «Γιλέκων», ο Μαξίμ Νικόλ, η Πρισιλιά Λουντοσκί και ο Ερίκ Ντρουέ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πορευθούν μαζί στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για τη χθεσινή ημέρα δράσης.

Τα τρία στελέχη του κινήματος είχαν διαφωνήσει δημόσια, μετά τη δημοσίευση επικριτικού κειμένου της Λουντοσκί κατά του Ντρουέ, στο οποίο η μαύρη ακτιβίστρια κατηγορούσε τον «σύντροφό» της για προσπάθεια εκφοβισμού και αρχηγικές τάσεις.

Η εμμονή της κυβέρνησης Μακρόν να αντιμετωπίσει το κίνημα των «Γιλέκων» ως απόπειρα κατά της δημόσιας ασφάλειας και όχι ως εκδήλωση οργής απέναντι στις κοινωνικές και εργασιακές ανισότητες, επέτρεψε στην ετερόκλητη ηγεσία τους να συσπειρωθεί και να ξεπεράσει τις διαφωνίες της.

Ανυποχώρητοι

Ακόμη και ο συνήθως προσεκτικός Μαξίμ Νικόλ, που διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια και την απέχθειά του στις πράξεις βίας, συμφώνησε να ηγηθεί της χθεσινής διαδήλωσης στο Παρίσι, η οποία επρόκειτο να έχει ως κεντρικό της σύνθημα: «Τιμή στους τραυματίες μας».

Η άτυπη ηγεσία του κινήματος των «Γιλέκων» δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, αδιαφορώντας για την κρατική καταστολή και τα μέτρα που θα υιοθετήσει εναντίον τους η κυβέρνηση.

Το φαινόμενο συσπείρωσης της ηγεσίας τους θα πρέπει να ανησυχεί ήδη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντί να τιθασεύσει με σκληρά –αλλά νόμιμα– μέσα μία απολίτικη διαμαρτυρία, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα συντεταγμένο πολιτικό κίνημα, ικανό να διεκδικήσει ακόμη και την αυτόνομη κάθοδό του στις ευρωεκλογές της άνοιξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή