Βρετανός υπ. Εσωτερικών: Η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία

Βρετανός υπ. Εσωτερικών: Η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δυνατή η χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για την επίλυση του ζητήματος των μετά-Brexit συμφωνιών για το σύνορο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ.

Την Τρίτη οι βουλευτές κάλεσαν την πρωθυπουργό Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να βρει μια εναλλακτική για το λεγόμενο 'backstop', μια ασφαλιστική δικλίδα για τη διατήρηση ενός ανοιχτού συνόρου Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας αν η Βρετανία και η ΕΕ αποτύχουν να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εμπορίου.

«Μπορεί να γίνει…μπορούμε να μην έχουμε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι απολύτως δυνατό. Το μόνο που λείπει είναι λίγη καλή θέληση από την πλευρά της ΕΕ», είπε ο Τζαβίντ στην τηλεόραση του BBC.

Σύμφωνα με τον Τζαβίντ, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα βοηθήσει να δημιουργηθούν εναλλακτικές συμφωνίες για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία αν η Βρετανία καταλήξει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

«Αν μπορούν να το κάνουν με το σενάριο του "χωρίς συμφωνία" γιατί δεν μπορούν να το κάνουν με το σενάριο "με συμφωνία". Γι αυτό θεωρώ ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι (έξοδος) με συμφωνία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή