Ιστορική επίσκεψη Πάπα στην αραβική χερσόνησο

Ιστορική επίσκεψη Πάπα στην αραβική χερσόνησο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική επίσκεψη στην αραβική χερσόνησο, γενέτειρα του ισλάμ, πραγματοποιεί από χθες ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επρόκειτο να τελέσει σήμερα ανοικτή λειτουργία με 135.000 πιστούς, σε μία πρωτοφανή ανοικτή εκδήλωση χριστιανικής πίστης στο εμιράτο του Αμπου Ντάμπι. Στη γειτονική Σαουδική Αραβία, οι εκδηλώσεις χριστιανικής λατρείας παραμένουν απαγορευμένες, ενώ όπως επεσήμανε ο Πάπας, περιορισμοί παραμένουν ακόμη και στα Εμιράτα.

Οκτακόσια χρόνια μετά τη συνάντηση του Φραγκίσκου της Ασίζης με τον σουλτάνο της Αιγύπτου, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τον Σεΐχ Αχμέντ ελ-Ταγιέμπ, μεγάλο ιμάμη του τεμένους Αλ Αζάρ της Αιγύπτου, έδρας του σουνιτικού ισλάμ. Η επίσκεψη στα Εμιράτα είναι το επιστέγασμα της προσέγγισης της Καθολικής Εκκλησίας με το ισλάμ επί Φραγκίσκου, μετά την ψυχρότητα που κυριαρχούσε στη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, Βενέδικτου. Ο Πάπας είχε μία «ιδιαίτερα εγκάρδια και αδελφική συνάντηση» με τον Σεΐχ Αχμέντ και άλλους μουσουλμάνους ιερείς, ενώ επισκέφθηκαν μαζί το μεγάλο τέμενος του Αμπου Ντάμπι.

Στην ομιλία του σε εκπροσώπους θρησκειών, ο Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι σκοτεινό, «αν οι θρησκείες δεν συμφωνήσουν να αντισταθούν στη λογική της ένοπλης ισχύος». Ο Πάπας καταφέρθηκε εναντίον του πολέμου στην Υεμένη, ενώ στο ακροατήριο συμπεριλαμβανόταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονές του, ο ισχυρός πρίγκηπας διάδοχος του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

O Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ συναντήθηκε με τον Πάπα και δήλωσε ότι συζήτησαν «την ενίσχυση του διαλόγου και της ανεκτικότητας και σημαντικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη». Η οργάνωση Human Rights Watch, σε επιστολή προς τον Πάπα έκανε λόγο για αντίφαση: «Παρά τους ισχυρισμούς περί ανεκτικότητας, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον να βελτιώσει την πρακτική της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή