Στρατό στο Ιράκ θέλει να διατηρήσει ο Τραμπ

Στρατό στο Ιράκ θέλει να διατηρήσει ο Τραμπ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της διατήρησης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ υπογράμμισε την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαράμ Σαλίχ χαρακτήρισε «παράξενα» τα σχόλια του Τραμπ, τονίζοντας ότι ο μόνος λόγος της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος είναι η βοήθεια στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε ότι επιθυμεί τη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας για τη «στενή παρακολούθηση του Ιράν», καθώς «το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα». Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει «μια περιουσία» στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο δυτικό Ιράκ, την οποία επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο, και ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να διατηρήσει τον έλεγχό της. Ερωτηθείς εάν αυτό προμηνύει ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ο Τραμπ επέμεινε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η στενή παρακολούθηση της ιρανικής δραστηριότητας.

Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Υστερα από την έντονη κριτική που άσκησαν Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αλλά και αξιωματούχοι του Πενταγώνου στην απόφαση αυτή, ο Τραμπ υπαναχώρησε λέγοντας ότι μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών μπορεί να παραμείνει στη Συρία, με προοπτική ενίσχυσής τους σε περίπτωση επανεμφάνισης τρομοκρατικών απειλών από το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή