Σε θέση άμυνας ο Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου

Σε θέση άμυνας ο Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μισά της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να εκφωνήσει την καθιερωμένη, σε ετήσια βάση, προεδρική ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» χθες το βράδυ (σήμερα στις 4 π.μ., ώρα Ελλάδας), σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου. Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου εγκαινιάζει ατύπως την εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρική αναμέτρηση του 2020 και προσδιορίζει τις προτεραιότητές του για την επόμενη διετία.

Πίσω από τον Τραμπ, οι τηλεθεατές θα παρατηρούν καθ’ όλη της διάρκεια της ομιλίας του τις αντιδράσεις του Μάικ Πενς, ο οποίος, ως αντιπρόεδρος της χώρας, προεδρεύει της Γερουσίας και της Νάνσι Πελόσι η οποία εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Πελόσι και το κόμμα της κατήγαγαν την πρώτη νίκη τους επί του Τραμπ στην οξεία διαμάχη για το τείχος κατά των μεταναστών, στα σύνορα με το Μεξικό, εξαιτίας της οποίας ανεστάλη η λειτουργία σειράς κυβερνητικών υπηρεσιών για 35 ημέρες.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ αναμενόταν να επιμείνει στην ανάγκη χρηματοδότησης του τείχους, χωρίς ωστόσο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως απειλούσε, καθώς μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη τους στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απορρίπτουν ένα τόσο ακραίο μέτρο. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να προσφέρει κλάδο ελαίας στους Δημοκρατικούς με στόχο την προώθηση συναινετικών λύσεων σε άλλα, σημαντικά ζητήματα της νομοθετικής ατζέντας του όπου μπορεί να υπάρξει διακομματική σύγκλιση (επενδύσεις στις υποδομές, μείωση του κόστους των φαρμάκων και της νοσοκομειακής περίθαλψης κ.ά.). Η κρίση στη Βενεζουέλα, η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και το Αφγανιστάν και η εμπορική διαμάχη με την Κίνα αναμενόταν να απασχολήσουν επίσης την προεδρική ομιλία.

Για την καθιερωμένη απάντηση στην ομιλία Τραμπ, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τη Στέισι Εϊμπραμς, ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, που έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη κυβερνήτης της Τζόρτζια, τον Νοέμβριο. Μεταξύ των πολιτών που έχουν προσκαλέσει οι Δημοκρατικοί στα θεωρεία της Βουλής περιλαμβάνονται παράτυποι, νεαροί μετανάστες που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα. Από την πλευρά τους, οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ προσκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τον 11χρονο Τζόσουα Τραμπ, ο οποίος, αν και δεν έχει καμία συγγενική σχέση με το προεδρικό ζεύγος, υπέστη τον χλευασμό των συμμαθητών του λόγω του επωνύμου του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή