Οξεία επίθεση της Τουρκίας κατά Μακρόν

Οξεία επίθεση της Τουρκίας κατά Μακρόν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την έντονη διαφωνία της εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θεσπίσει ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915 στις 24 Απριλίου.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία εκτιμά ότι ο «πρόεδρος Μακρόν εργαλειοποιεί ιστορικά γεγονότα, για να μην αντιμετωπίσει τα πολιτικά προβλήματα στη χώρα του».

Το ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας, διά στόματος του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρει: «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες του κ. Μακρόν, που αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στη χώρα του, να μετατρέψει ιστορικά γεγονότα σε πολιτικό ζήτημα, σε μία προσπάθεια να μην πληγεί πολιτικά».

Το βράδυ της Τρίτης, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, τόπος κατοικίας μεγάλης αρμενικής παροικίας, «θα θεσπίσει εντός των προσεχών εβδομάδων, εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων». Η αρμενική κοινότητα εκτιμά ότι 1,5 εκατ. ομοεθνείς σφαγιάστηκαν με συστηματικό τρόπο από τον στρατό της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αγκυρα, όμως, απορρίπτει τη χρήση του όρου «γενοκτονία», κάνοντας λόγο για «αμοιβαίες σφαγές», σε φόντο εμφυλίου πολέμου και λιμού, που προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και στα δύο στρατόπεδα. «Οι ισχυρισμοί για δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων αποτελούν πολιτικό ψεύδος, που αντιβαίνει στην ιστορική πραγματικότητα και στερούνται νομικού ερείσματος. Ουδείς μπορεί να αμαυρώσει την ιστορία μας», είπε ο κ. Καλίν.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρά τις διαφορές του με τον Τούρκο πρόεδρο, ιδίως σε θέματα που άπτονται των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας, ο διάλογος μεταξύ Παρισίων και Αγκυρας παραμένει αναγκαίος για την παγκόσμια σταθερότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή