Ο κωμικός που υποδύεται τον Ουκρανό Πρόεδρο, φαβορί για… Πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο κωμικός που υποδύεται τον Ουκρανό Πρόεδρο, φαβορί για… Πρόεδρος της Ουκρανίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ουκρανοί είναι ιδιαίτερα διχασμένοι σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στις 31 Μαρτίου. Περίπου το 20% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι και πολλοί από αυτούς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αυτή η ατμόσφαιρα, αναφέρει σε άρθρο του το Politico, έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την ανάδειξη ενός νέου υποψηφίου: του κωμικού Βλάντιμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τις ψήφους των απογοητευμένων Ουκρανών. Μάλιστα, δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν ότι προηγείται στον προεκλογικό αγώνα.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς ως «διαφορετικός» από την πολιτική ελίτ που κυριάρχησε στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1991, υπογραμμίζει το άρθρο του Politico.

Ο Ζελένσκι είναι πρωταγωνιστής μίας σατιρικής εκπομπής στην ουκρανική τηλεόραση, με τον τίτλο «Υπηρέτης του Λαού», στην οποία υποδύεται έναν δάσκαλο, ο οποίος όταν μία ομιλία του κατά της διαφθοράς βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τον λαό καταφέρνει να εκλεχθεί πρόεδρος της χώρας.

Ο κωμικός, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του την Πρωτοχρονιά, φαίνεται να θέλει να μεταφέρει το ρόλο του στην πραγματική ζωή.

Αρκετοί ψηφοφόροι του χρηματοδοτούν την καμπάνια του, γεγονός που τον έχει βοηθήσει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις και να «αυξήσει» την προβολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί Ουκρανοί, ειδικότερα οι κάτοικοι των νότιων περιοχών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, βλέπουν μία ψήφο στον Ζελένσκι ως έναν τρόπο να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πολιτικό σύστημα, αναφέρει το Politico.

Ο Ζελένσκι σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, τον πρωθυπουργό της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και την τέως πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, δεν διαθέτει κομματική δομή ειδικά στην περιφέρεια.

Η φερόμενη σύνδεση του επίσης με τον Ουκρανό επιχειρηματία Ιχόρ Κολομούσκι, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του σταθμού που μεταδίδει την σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ζελένσκι, αποτελεί μειονέκτημα για τον κώμικο, τονίζει το Politico.

Ο Κολομούσκι βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης με την κυβέρνηση σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαχείρισης μία εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Αλλά και ο ίδιος ο Ζελένσκι συγκεντρώνει πολλές κατηγορίες στο πρόσωπο του. Οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν στοιχεία ότι η εταιρία παραγωγής του «Kvartal 95» παίρνει χρήματα από την Ρωσία, μέσω κυπριακής εταιρίας, αντικρούοντας τις δηλώσεις του ίδιου ότι δεν έχει συμφέροντα στη Ρωσία.

Παρόλα  αυτά, ο Ουκρανός κωμικός έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει πιθανότητες απέναντι στην Τιμοσένκο στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Απρίλιο, όταν οι ψηφοφόροι του Ποροσένκο αναμένεται συσπειρωθούν στο πρόσωπο του ενάντια στην «βασίλισσα του φυσικού αερίου», όπως αποκαλείται η τέως πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή