Ψυχρότητα στη συνάντηση Μέι – Γιούνκερ

Ψυχρότητα στη συνάντηση Μέι – Γιούνκερ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν μείωσαν ούτε κατά ένα βήμα το χάσμα που τους χωρίζει για τους όρους του Brexit, η Τερέζα Μέι και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, να ανοίξουν έναν νέο γύρο συνομιλιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για κάποιον συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής που θα αποτρέψει ένα χαώδες Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ένταση ήταν εμφανής από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κομισιόν υποδεχόταν την πρωθυπουργό της Βρετανίας στη βελγική πρωτεύουσα. Αφήνοντας στην άκρη τους ασπασμούς και τις χαριτολογίες, που συνήθως επιφυλάσσει στους επισκέπτες του, ο Γιούνκερ αντάλλαξε μια τυπική χειραψία με τη Μέι προτού την οδηγήσει στην αίθουσα των συζητήσεων, χωρίς οι δύο αξιωματούχοι να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα με τους δημοσιογράφους. Ενας εξ αυτών ακούστηκε να φωνάζει προς τη Μέι: «Είναι αυτή η κόλαση, πρωθυπουργέ;». Ηταν μια αναφορά στην εμπρηστική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ, μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναρωτιόταν «τι είδους ξεχωριστή θέση υπάρχει στην κόλαση» για όσους έκαναν καμπάνια υπέρ του Brexit χωρίς να ξέρουν πώς θα το πετύχουν. Σε ένδειξη αποδοκιμασίας αυτής της τοποθέτησης, η Μέι ακύρωσε την προγραμματισμένη υποδοχή της από τον Τουσκ ενώπιον των δημοσιογραφικών συνεργείων.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, οι συνομιλίες Μέι – Γιούνκερ ήταν «έντονες, αλλά εποικοδομητικές». Η Ε.Ε. των 27 δεν πρόκειται να ανοίξει και πάλι προς διαπραγμάτευση τη συμφωνία για τους όρους του Brexit, ωστόσο συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι ομάδες των δύο πλευρών για να δουν «αν μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος» στο επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, ενδεχομένως μέσω αλλαγών στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε. μετά το Brexit. Μέι και Γιούνκερ θα συναντηθούν εκ νέου προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές τους, Στίβεν Μπάρκλεϊ και Μισέλ Μπαρνιέ, θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέντε όροι

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε στείλει επιστολή στη Μέι, με την οποία έθετε πέντε όρους προκειμένου να προσφέρει υποστήριξη σε μια συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ των πέντε όρων περιλαμβάνεται η παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ενωση, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση των Συντηρητικών. Η επιστολή Κόρμπιν απογοήτευσε τους πιο θερμούς ευρωπαϊστές των Εργατικών, οι οποίοι ήλπιζαν να μετατοπίσουν τον ηγέτη τους στη θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος για ακύρωση του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή