Νωπά τα τραύματα από την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα

Νωπά τα τραύματα από την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εγκλε Ποσέτι αποστρέφει το βλέμμα όποτε περνά μπροστά από τα συντρίμμια μιας οδογέφυρας στη Γένοβα, καθώς είναι αδύνατον να αντικρίσει την τοποθεσία όπου η αδελφή της σκοτώθηκε μαζί με όλη την οικογένειά της.

Ενα τμήμα, μήκους διακοσίων μέτρων, της γέφυρας Μοράντι, μέρος της οδικής αρτηρίας που συνέδεε τον ιταλικό λιμένα με τη νότια Γαλλία, κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου 2018, με αποτέλεσμα δεκάδες αυτοκίνητα να βρεθούν σε ελεύθερη πτώση και να σκοτωθούν 43 άνθρωποι.

Αύριο, περίπου έξι μήνες από το τραγικό περιστατικό, οι οικοδόμοι θα αρχίσουν να κατεδαφίζουν τμήματα της γέφυρας, η οποία τελικά θα επανακατασκευαστεί.

«Για εμάς, το να βλέπουμε αυτήν την κατασκευή, κομμένη στα δύο, κάθε φορά που περνάμε από το σημείο, είναι κάτι το πραγματικά τρομακτικό. Κι ιδιαίτερα όταν σκέπτεται κανείς ότι κάτω από τα συντρίμμια, 43 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι ήταν νέοι άνθρωποι», δήλωσε η Ποσέτι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η αδελφή της Κλαούντια, ο σύζυγός της Ανδρέας, και τα δύο παιδιά τους, η 16χρονη Καμίλα και ο 12χρονος Μανουέλε, σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα. Η οικογένεια πήγαινε σε ένα θέρετρο, στα περίχωρα της Γένοβας, προκειμένου να γιορτάσει την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Η Ποσέτι άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι πολύ κακό έχει συμβεί όταν η αδελφή της δεν απαντούσε στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις. «Κάθε λεπτό της ζωής σου σκέφτεσαι αυτό το τραγικό γεγονός. Μπορεί να γελάς και να χαμογελάς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέσα σου είσαι νεκρή», επισημαίνει η Ποσέτι, καταβάλλοντας προσπάθεια να μην κοιτάξει τα συντρίμμια. Ωστόσο, δεν άφησε τον τραγικό θάνατο των δικών της ανθρώπων να την παραλύσει. Σήμερα, είναι μέλος μιας επιτροπής, η οποία καλεί τους Ιταλούς βουλευτές να επιταχύνουν τη δικαστική διερεύνηση των αιτίων που οδηγούν σε τέτοια τραγικά συμβάντα, όπως ήταν η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι. Σίγουρα η Ποσέτι δεν είναι η μοναδική Ιταλίδα που νιώθει έτσι. Τον πόνο της φαίνεται ότι τον μοιράζεται με την Τζιοβάνα Ντονάτο καθώς ο γιος της Τζέσαρε, έντεκα ετών, έχασε τον πατέρα του κατά την κατάρρευση της γέφυρας. Κι αυτός ονομαζόταν Ανδρέας. Το ζευγάρι μπορεί να είχε χωρίσει, αλλά η θλίψη της Ντονάτο είναι πραγματική.

«Θα επιθυμούσα η γέφυρα να παραμείνει όπως είναι, ως ένα σύμβολο. Ας μην ξεχνάμε ότι κατέρρευσε και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν έπρεπε να συμβεί», λέει η 42χρονη γυναίκα.

Ο Μάρκο Μπούτσι, δήμαρχος της Γένοβας και ειδικός επιθεωρητής για την ανακατασκευή της γέφυρας, δηλώνει ικανοποιημένος με τα έργα επανοικοδόμησης. «Από την 14η Αυγούστου, όταν μάθαμε για την τραγωδία, σηκώσαμε τα μανίκια και αρχίσαμε τη δουλειά. Το ίδιο έκανε ολόκληρη η πόλη». δήλωσε. «Κάθε φορά που ένα τμήμα της γέφυρας κατεδαφίζεται ή ανοικοδομείται, αποδεικνύουμε στους πολίτες ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνονται τα πράγματα».

Η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση της γέφυρας θα πάρουν περίπου 15 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή