Πράσινο φως για τον αγωγό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παρίσι «καρδιοχτύπησε» για κάποια εικοσιτετράωρα το Βερολίνο, τελικά όμως ο δεύτερος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως από την Ε.Ε. Υστερα από έντονες διαβουλεύσεις, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών ενέκριναν σχεδόν ομόφωνα σχέδιο για τη νέα ντιρεκτίβα της Κομισιόν αναφορικά με την αγορά φυσικού αερίου. Το συμφωνηθέν σχέδιο δεν θέτει, κατά τα φαινόμενα, προβλήματα στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενός μεγάλου και στρατηγικής σημασίας έργου, προϋπολογισμού 11 δισ. δολαρίων.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα κι αυτό χάρη στη γαλλογερμανική συνεργασία», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε επιτρέπει στη Γερμανία να είναι ο βασικός διαπραγματευτής, από ευρωπαϊκής πλευράς, με τη Ρωσία και ότι οι διχογνωμίες που απειλούσαν να ακυρώσουν τον αγωγό τελικά γεφυρώθηκαν.

Οι ανησυχίες κάμφθηκαν

Προηγουμένως, η Γαλλία εξέφραζε ανησυχίες για την αυξανόμενη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε μια εποχή όπου οι στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές διευρύνονται. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκλινε στο να υποστηρίξει προτάσεις χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που ανέθεταν στην Κομισιόν την άμεση ευθύνη για την επίβλεψη και τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου, κάτι το οποίο, πιθανότατα, δεν θα δεχόταν η Ρωσία. Ωστόσο, οι γαλλικές ανησυχίες φαίνεται ότι κάμφθηκαν, καθώς το σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε –με τη μόνη διαφωνία να προέρχεται από τη Βουλγαρία– προβλέπει ότι ο έλεγχος θα γίνεται από τη χώρα της πρώτης υποδοχής του αγωγού, δηλαδή τη Γερμανία. Ο Nord Stream 2 θα ξεκινάει από τη Ρωσία, θα περνάει κάτω από τη Βαλτική και θα βγαίνει στη γερμανική πόλη Γκράισφβαλντ.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι η συμφωνία για τον αγωγό έχει αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα, καθώς τροφοδοτεί την Ευρώπη με φθηνό φυσικό αέριο και με αξιόπιστο τρόπο, όπως γινόταν ακόμη και στα πιο τεταμένα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα η Ουκρανία, αντιδρούν έντονα, θεωρώντας ότι η στενή ενεργειακή σχέση δίνει στο Κρεμλίνο μοχλούς άσκησης πολιτικής πίεσης. Η Γαλλία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από την πυρηνική ενέργεια, με δική της τεχνογνωσία, κάτι που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή